Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Brit orvosok ismét felizzították a dohányvitát

2004.11.09. 17:43
A brit orvosok ismét felvetették, hogy tiltsák be teljesen a dohányzást a nyilvános helyeken. Becsléseik szerint évente ezer ember hal meg a szigetországban mások füstje miatt. Egyes találgatások szerint azonban a kormány nem a mindenre kiterjedő tiltás mellett foglal majd állást.
A brit kormányt akarják meggyőzni a dohányzás betiltásáért küzdő orvosok, akik szerint rengeteg részletesen leírt eset bizonyítja, hogy a passzív dohányzás káros az egészségre. Egy friss jelentésre támaszkodva a Brit Orvosi Társaság (BMA) kitiltatná a nyilvános helyekről a dohányzást, jelenti a BBC.

A kormány a következő közegészségügyi jelentésében kívánja állásfoglalását közreadni az orvosok felvetésével kapcsolatban. Egyes találgatások szerint azonban a kormányjelentés nem a mindenre kiterjedő és azonnali tiltás mellett foglal majd állást, hanem inkább szigorúbb technikai megoldásokat javasol, így rendszeres mérésekre, illetve megfelelő szellőztetőrendszerek kiépítésére szorítja majd az érintetteket.

Évente ezren

A BMA nyomást gyakorol John Reid egészségügyi miniszterre is, hogy szabjon határidőt a dohányzás munkahelyekről való kitiltását szabályozó rendelet bevezetésére. A szervezet sokat emlegetett érve szerint ez lenne a legnagyobb előrelépés a britek egészségi állapotának javításában. A Brit Orvosi Társaság becslései szerint ugyanis évente legalább ezren halnak meg Nagy-Britanniában passzív dohányzás okozta betegségekben.

"A dohány áldozatai" címet viselő jelentésében, a BMA hetven brit esetről számol be, amikben az orvosok "second-hand" dohányzás miatt megbetegedett pácienseket kezeltek. Közülük három világéletében antinikotinista betegnél mutattak ki dohányfüst okozta tüdőrákot. A három azóta elhunyt beteg korábban olyan nyilvános helyen dolgozott, ahol nagy füstterhelésnek voltak kitéve. Egy gyermekorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg gyermekkel találkozik, akik súlyos légúti betegségekben szenvednek a passzívan belélegzett cigarettafüst miatt.

Tények, vagy anekdoták?

James Johnson, a BMA elnöke azt javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy a következő közegészségügyi jelentésben szabjon határidőt a különféle nyilvános helyeknek - köztük a kocsmáknak és éttermeknek - a dohányzás kitiltására.

A dohányzók érdekképviseleti szervezete, a Forestnek a vezetője szerint a BMA jelentése csupán tudományos tényeknek álcázott anekdoták gyüjteménye. Simon Clark állítja: nincs bizonyíték arra, hogy a passzív dohányzás halált, vagy súlyos betegséget okozna, és statisztikailag nem szignifikáns az a csekély emelkedés is, ami a tüdőrák kialakulásában mutatkozik. "A kormány inkább az emberekre hallgasson, ne egy maroknyi fanatikos dohányzásellensre" - tette hozzá Clark.

Írországban egyébként már hatályba lépett az a törvény, ami tiltja a dohányzást a zárt közterületen. A skóciai hatóságok várhatóan ezen a héten döntenek, hogy bevezetik-e a tiltó rendelkezéseket, a walesi nemzetgyűlés pedig a brit kormány támogatását kéri a közterületek füstmentesítéséhez. Az összes európai uniós országra kiterjedő tervezett szigorításokról az Egészségügyi Világszervezet 2003-as dohányzásellenes keretegyezménye (FCTC) rendelkezett, amihez Magyarország az elsők között csatlakozott tavaly júniusban, a parlament pedig 2004 elején fejezte be ratifikációját.