Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elfogták a gyermekkínzó házaspárt

2005.02.06. 14:33
Őrizetbe vették azt a floridai házaspárt, akiket nevelt gyermekeik kínzásával vádolnak a hatóságok. John és Linda Dollar a vallomások szerint áramütéseket adtak a gyerekeknek, és fogóval tépték ki a lábkörmeiket.

Elfogták Utahban azt a floridai házaspárt, akiket öt gyermek bántalmazásával és éheztetésével vádolnak. John és Linda Dollart pénteken fogták el Salt Lake Cityhez közel, tudatta a San Juan megyei seriff hivatala. A rendőröket a menekülők mobiltelefonjai vezették nyomra, amiket a hatóságok be tudtak mérni, írta a New York Times.

A Dollar házaspár gondjaira hét, 12 és 17 év közötti gyermek volt bízva. Közülük öten azt mondták a nyomozóknak, hogy nevelőszüleik kínozták őket, például áramütéseket adtak nekik, kalapáccsal verték őket, és fogóval kitépték a lábkörmeiket.

Elektromos ösztöke és satu

A hatóságok pénteken rajtaütöttek a házaspár floridai otthonán, ahol egy elektromos ösztökére, botokra, szíjakra és egy satura bukkantak, amit állítólag szintén a kínzásokhoz használtak. A nyomozól elmondták: a gyerekeken olyan sérüléseket találtak, amik alátámasztják a kínzásra vonatkozó állításaikat, és annyira alultápláltak voltak, hogy nem nyomtak többet egy átlagos általános iskolás gyereknél.

"Úgy néztek ki, mint akiket az auschwitzi fotókon láthatunk" - mondta a floridai Citrus megyei sheriff szóvivője, Gail Tierney, aki elmondta, hogy a 14 éves ikrek egyike 18, a másik 19 kiló volt.

A gyerekeket 51 éves nevelőanyjuk otthon tanította, és a szomszédok soha nem látták őket. A nevelőapa, az 58 éves John Dollar ingatlan-értékbecslőként dolgozott. A gyermekvédelem akkor kezdett el nyomozni a házaspár után, mikor az egyik gyerek, egy 16 éves fiú súlyos fej- és nyaksérülésekkel kórházba került. A mentőt egy másik gyerek hívta ki.

A hét gyermeket állami gondozásba helyezték, a szülőket pedig meghallgatásra beidézte a gyermekvédelem, ahol nem jelentek meg. A hatóságok üresen találták a házukat, a rendőrség ezután kezdte meg keresésüket.