Bernadett
0 °C
4 °C

Rejtélyes delfinpusztulás Grúziában

2006.06.12. 16:57
Orosz-grúz konliktus lehet ötven delfin rejtélyes pusztulásából. A kormány szakértőket küldött a Fekete-tenger partjához, a helyiek az orosz tüzérségre vagy egy Abháziában történt nukleáris szennyezésre gyanakszanak.

Ötven delfin vetődött partra Grúziában Ankaliánál, a Fekete-tenger mellett. A tömeges pusztulás rejtélyének kivizsgálására szakértőket küldött a térségbe.

A tömeges pusztulásra egy hete figyeltek fel a város lakói. A jelenség azért is meglepő, mert a partszakaszon korábban sosem láttak delfineket. Már csak azért sem, mert az öbölk vize rendkívül sekély, a parttól párszáz méterre is csak 60-80 centi mély.

A tudósoknak még nincs teoriája a delfinpusztulásról, a helyieknek annál inkább. A Georgian Times című, angol nyelvű grúz napilap beszámolója szerint a legtöbben a szakadár Abháziában található Ochamchire környékén zajló orosz-abház hadgyakorlatokra gyanakszanak.

A helyiek szerint a tengerbe becsapódó tüzérségi lövedékek robbanása terelte a delfineket a veszélyes öbölbe. A másik népszerű teória még ennél is vadabb. Néhány jólértesült szerint pár hete Ochamchire közelében radioaktív folyadék került a tengerbe s ez okozta az állatok halálát.

Az ochamchirei szennyezést független források nem erősítették meg.