Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Állattartási szabályzat készül Monorierdőn

2007.10.17. 13:12
Monorierdő önkormányzata a kétéves Dominikkal történt tragédia után állattartási szabályzatot készít, az ebtartást ugyanakkor nem tervezik külön szabályozni. A polgármester szerint a Takács család nemcsak harci kutyák tartásával, hanem tenyésztésével is foglalkozott. Az állattámadásokban illetékes főállatorvosi hatóságnál Dominik ügyét még senki nem jelentette.

Monorierdő önkormányzata korábban nem kapott a harci kutyák miatt bejelentést, mondta el a település polgármestere. Juhász Sándor hozzátette, Monorierdőnek eddig nem volt állattartási szabályzata, javaslat azonban már van és az előterjesztést épp ezen a héten tárgyalja az önkormányzat. Az ebtartást ugyanakkor külön nem fogják szabályozni.

Kedden derült ki, hogy az augusztusban eltűnt kétéves kisfiút apja kutyája tépte szét. A Monorierdőn élő Takács család hivatalosan eddig nem került az önkormányzat látóterébe. Se a harci kutyák miatt, se más ügyben nem kaptak róluk semmilyen bejelentést.

A polgármester elmondta, feltételezések szerint a kisfiú családja nem csak tartotta a harci kutyákat, hanem tenyésztette is. Juhász Sándor mindezt arra alapozza, hogy a közterületfelügyelő először 6, később azonban már csak 4 kutyát látott a háznál, a második alkalommal a kölyökkutyák már nem voltak ott. A kisfiút apja egyik nem fajtatiszta Rottweilere téphette szét. A kutya valószínűleg még mindig él, arról, hogy mi történik majd az állattal, még nem lehet tudni.

Rudó József, monori kerületi főállatorvos elmondta, a főállatorvosi hivatalt sem a hatóság, sem a szülők nem keresték meg a monorierdei kutyatámadás ügyében. Rudó József elmondta, hogy ha kutya embert támad meg, megmar valakit, vagy egyéb sérülést, vagy halált okoz, akkor az állatot az területileg illetékes főállatorvos hivatalának kell megvizsgálnia. Ez természetesen csak akkor történhet meg, ha az esetet valaki bejelenti nekik. Ez Dominik ügyében még nem történt meg.

Múlt pénteken vallotta be az augusztus óta keresett kétéves Dominik édesanyja a rendőröknek, hogy a gyermek meghalt. A baleset feltehetően akkor történt, amikor a kisfiú egyedül kiment az udvarra, besétált az apa által tartott harci kutyák közé, ahol az egyik nekitámadt. A szülők később a holttestet egy talicskába tették, majd eltolták monorierdei házuktól legalább két kilométerre, egy mezőgazdasági területre, ahol egy méter mélyen elásták. Pénteken az apa elismerte, hogy segített a kisfiú eltemetésében, ő mutatta meg hová temették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!