György
16 °C
24 °C

Elfogták a Cosa Nostra főnökét

2006.04.11. 13:27
Negyvenkét évi üldözés után elfogták Bernardo Provenzanót, aki 1993 óta a Corleone-klán kleresztapja. A csúcsmaffiózót 1992-ben már halottnak hitték.

Elfogták a szicíliai maffia főnökét, jelentette a BBC. A Cosa Nostra most 73 éves főnökét 31 éves korában kezdte körözni az olasz rendőrség, végül 42 évi bujkálás után kapták el. Bernardo Provenzanót többrendbeli gyilkossággal és rablással vádolják.


A főnökök főnöke

Provenzano Salvatore "Toto" Riina 1993-as elfogása után lett a Corleone-klán keresztapja. A hatóságok végül Corleone közelében, fogták el, ahol felesége és lánya is él.

A corleonesi, azaz a Corleone-klán a szicíliai maffia legerősebb szárnya, így Provenzano volt a főnökök főnöke, a capo di tutti capi. Provenzano 1931. január 31-én született Corleonéban. Tinédzserként Luciano Leggiohoz csatlakozott, aki az ötvenes években családon belüli harcban megölte Michele Navarrát, az addigi Dont. Provezano Leggio halálbrigádjának tagjaként a családon belüli tisztogatást intézte az ötvenes évek végén és a hatvanasok elején.

Amikor Leggiót 1974-ben bebörtönözték, Riina lett a keresztapa, Provenzano pedig Leggio megbízható embereként a kisfőnök. Provenzano a hatvanas években tűnt el a nyilvánosságból. Amikor neje és gyermekei 1992-ben feladták a bujkálást, többen azt hitték, hogy Provenzano már halott.

Az álcázás nagymesterének tartott maffiafőnök elfogásakor farmert és pulóvert viselt, és megtagadta a vallomástételt. Provenzano az elmúlt negyven évben úgy tudta elkerülni a lebukást, hogy teljesen izoláltan élt, a maffiát kizárólag cetlikre firkantott jegyzeteken utasítgatta. A fecniket megbízható hírnökök hozták-vitték.

A rendőrség az elmúlt években már többször beharangozta Provenzano elfogását, de az igazi Don Corleonénak eddig mindig sikerült a szökés.