Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hallucinálhatnak a hívők

2006.02.24. 12:17
Alkotmányos joga egy brazil szekta 130 amerikai hívének a drogozás, döntött a Legfelsőbb Bíróság. A hívők csak hallucinogén szerek hatása alatt látják Istent, így a drog elkobzása sérti a vallásszabadságot.

Pert nyert az amerikai drogügyi hatósággal, a DEA-val szemben egy apró vallási csoport az Egyesült Államokban, jelentette a BBC. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság egyhangú ítélete szerint a vallási csoport szertartásai során szabadon fogyaszthatja a hoasca (ismertebb nevén ayahuasca) főzetet, bár annak hatóanyagát az amerikai szabályozás tiltott szerként tartja nyilván.

A bíróság ítélete szerint az egyházakat megilleti a vallás gyakorlásának szabadsága. Márpedig az O Centro Espirita Beneficiente Uniao do Vegetal (A Jótékony Növények Közösségének Spiritista Központja) szekta hívei hitük szerint csak a szer hatása alatt tudnak kapcsolatba lépni Istennel - a hallucinogén szerek jellemzője a megvilágosodás élménye.

Éppen ezért a mintegy 130, az Egyesült Államokban élő hívő egyháza előírásai szerint havonta kétszer, egy négy órás ceremónia keretében nagy adag, dimetil-triptamin (DMT) tartalmú növényi főzetet fogyaszt, majd önfeledt hallucinálásba kezd.

1999-ben azonban a DEA ügynökei törtek rájuk és elkobozták készletüket. Az LB egyhangú határozata szerint ezzel a hatóságok megsértették a vallásszabadság alkotmányos jogát, írja a BBC.

Az LB ítéletében ugyan szabad utat engedett a hívők drogozásának, de egyben megfontolásra visszaküldte az ügyet a szövetségi Legfelsőbb Bíróság körzeti bíróságára, így ha a DEA új bizonyítékot tud felhozni, akár még meg is változtathatják az ítéletet.