Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Londonból eltűnnek az emeletes buszok

2002.10.08. 10:41
A londoni városvezetés úgy döntött, német gyártmányú csuklós buszokra cserélik a híres doubledeckereket. A városvédők uniós összeesküvést sejtenek a háttérben.
A London jelképévé vált piros emeletes buszokból 1968-ban gyártották az utolsó darabot. A járműveket eredetileg 17 éves szolgálati időre tervezték, így annak ellenére, hogy legtöbbjükön motorcserét hajtottak végre, gyakorlatilag már képtelenség karbantartani őket, és egyre nehezebb hozzájuk alkatrészt találni. Ezért a londoni városvezetés nemrégiben úgy döntött, csuklós buszokra cseréli London egyik legmarkánsabb jelképét - jelentette a Spiegel online.

Évekkel kora előtt járt

Az 1954-es londoni autókiállításon egyedülálló technikai megoldásai miatt úgy vélték, hogy a busz évekkel megelőzi kortársait. Alumíniumkarosszériájának köszönhetően 2 tonnával könnyebb volt elődeinél, ennek ellenére a felső szinti 36 ülőhellyel több utast tudott szállítani. Nem is beszélve a futurisztikus dizájnról, ami a hívek szerint időtlenné teszi a közlekedési eszközt. A buszból jelenleg még 600 példány poroszkál London utcáin, ami a teljes flotta tíz százaléka.

Árulás!

A londoni vezetés észérvekkel próbálja meggyőzni a lakosságot és a feldühödött városvédőket. A Routmasterek - ez a típus hivatalos megnevezése - túl hangosak, sokat esznek, és a zsebtolvajokat sem lehet olyan jól szemmel tartani rajtuk, mint a korszerű, új csuklós buszokon. A londoniakat azonban erős érzelmi szálak kötik a duplafedelesekhez, ezért a döntés komoly tiltakozásokat váltott ki.

Csak olaj volt a tűzre, amikor kiderült, hogy a buszokat nem honi, hanem német gyártmányokra cserélnék le. A "hívek" szerint ez már több mint gyanús, és véleményük szerint az EU összeesküdött a Doubledeckerek ellen. Ennek legékesebb bizonyítéka, az az új uniós irányelv, ami előírja, hogy a nagyvárosokban olyan buszokat alkalmazzanak, amelyeket a mozgáskorlátozottak akadály nélkül tudnak használni. Ennek a követelménynek pedig egy Routmaster sem tud megfelelni.