Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Londonból eltűnnek az emeletes buszok

2002.10.08. 10:41
A londoni városvezetés úgy döntött, német gyártmányú csuklós buszokra cserélik a híres doubledeckereket. A városvédők uniós összeesküvést sejtenek a háttérben.
A London jelképévé vált piros emeletes buszokból 1968-ban gyártották az utolsó darabot. A járműveket eredetileg 17 éves szolgálati időre tervezték, így annak ellenére, hogy legtöbbjükön motorcserét hajtottak végre, gyakorlatilag már képtelenség karbantartani őket, és egyre nehezebb hozzájuk alkatrészt találni. Ezért a londoni városvezetés nemrégiben úgy döntött, csuklós buszokra cseréli London egyik legmarkánsabb jelképét - jelentette a Spiegel online.

Évekkel kora előtt járt

Az 1954-es londoni autókiállításon egyedülálló technikai megoldásai miatt úgy vélték, hogy a busz évekkel megelőzi kortársait. Alumíniumkarosszériájának köszönhetően 2 tonnával könnyebb volt elődeinél, ennek ellenére a felső szinti 36 ülőhellyel több utast tudott szállítani. Nem is beszélve a futurisztikus dizájnról, ami a hívek szerint időtlenné teszi a közlekedési eszközt. A buszból jelenleg még 600 példány poroszkál London utcáin, ami a teljes flotta tíz százaléka.

Árulás!

A londoni vezetés észérvekkel próbálja meggyőzni a lakosságot és a feldühödött városvédőket. A Routmasterek - ez a típus hivatalos megnevezése - túl hangosak, sokat esznek, és a zsebtolvajokat sem lehet olyan jól szemmel tartani rajtuk, mint a korszerű, új csuklós buszokon. A londoniakat azonban erős érzelmi szálak kötik a duplafedelesekhez, ezért a döntés komoly tiltakozásokat váltott ki.

Csak olaj volt a tűzre, amikor kiderült, hogy a buszokat nem honi, hanem német gyártmányokra cserélnék le. A "hívek" szerint ez már több mint gyanús, és véleményük szerint az EU összeesküdött a Doubledeckerek ellen. Ennek legékesebb bizonyítéka, az az új uniós irányelv, ami előírja, hogy a nagyvárosokban olyan buszokat alkalmazzanak, amelyeket a mozgáskorlátozottak akadály nélkül tudnak használni. Ennek a követelménynek pedig egy Routmaster sem tud megfelelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!