Piroska
-1 °C
5 °C

Sok magyar kamionost tartóztatnak le

2004.08.02. 07:31
Másfél év alatt csak a doveri kikötőben 38 magyar kamionost tartóztattak le cigarettacsempészet miatt. A vámosok a legtöbb félreállított autóban találnak is valamit. A magyar csempészek ellen indított eljárásokról az angol hatóságok automatikusan nem értesítik a magyar vámigazgatást, erre nincs kötelezettségük.
Az elmúlt tizenhat hónapban harmincnyolc magyar kamionost tartóztattak le cigarettacsempészet miatt a doveri kikötőben, de máshol, például a kenti Ramsgate-ben is vettek őrizetbe ez idő alatt ilyen cselekményekért magyar sofőröket, mondta Nigel Knott, a vám- és pénzügyőrség dél-angliai regionális központjának szóvivője a Népszabadság érdeklődésére.

Bencze József vezérőrnagy, a VPOP rendészeti főigazgatója úgy tudja, hogy a brit vámigazgatás 2001 óta 87 esetben állított meg magyar kamionosokat Doverben, és náluk összesen 895 ezer kartonnyi csempészett cigarettát találtak.

Képben vannak

A hatóságok megpróbálják titokban tartani, hogy milyen jelek alapján döntik el, hogy melyik kamiont állítják félre egy alaposabb vizsgálat erejéig. Tény, hogy a legtöbb félreállított járműszerelvényben - mind Magyarországon, mind Nagy-Britanniában - találnak is valamit a vámosok.

Néha egészen kézenfekvő okok vezetnek a bukáshoz. Egy magyar sofőr például azért bukott le több ezer kartonnyi cigarettával, mert a fuvarokmányokon célállomásként a londoni Regent's Street-et tüntették fel. Márpedig az elképzelhetetlen, hogy bárki is beengedne (beküldene) az elegáns belvárosi utcába egy hatalmas kamiont.

A magyar csempészek ellen indított eljárásokról az angol hatóságok automatikusan nem értesítik a magyar vámigazgatást, erre nincs kötelezettségük, de az információ azonban mindig eljut a VPOP illetékeseihez - írja a Népszabadság. Attól kezdve a magyar vámigazgatás is szemmel tartja a külföldön csempészeten ért sofőrt, s az őt alkalmazó cég is gyakrabban számíthat vám-, adó- és más hatósági ellenőrzésre.