Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Száz halott a dominikai börtönlázadásban

2005.03.07. 16:20
Bandaháború tört ki a Dominikai Köztársaság egyik börtönében. A csata során a higueyi börtön egyik szárnya leégett, összesen legalább százan életüket vesztették.

Legalább száz elítélt vesztette életét a Dominikai Köztársaságban egy börtönben kitört bandaháborúban. "Az eőzetes adatok szerint száz vagy száztizenöt fegyenc vesztette életét, de előbb az életben maradtakkal kell elszámolnunk", nyilatkozta a Nacional című helyi napilapnak Juan Ramon de la Cruz Martinez, a dominikai büntetésvégrehajtás parancsnoka.

A Nacional jelentése szerint a bandaháborúban és az azt követő tűzben huszonhatan megsebesültek. Az összecsapásokra a kelet-dominikai Higuey város fegyintézetében került sor.

A lap beszámolója szerint rivális bandák bebörtönzött tagjai kezdtek leszámolásba egymással. A csata miatt a börtön kigyulladt. De la Cruz Martinez beszámolója szerint a tűz gyorsan terjedt, a fegyencek ágyai táplálták.

Az áldozatok nagy számát magyarázza, hogy a börtönőrök hiába próbálták kinyitni a lángoló börönszárny kapuit. A zárakat a csatázó bandák megrongálták, hogy megakadályozzák a börtönőrök beavatkozását.