Gerzson
-3 °C
2 °C

Drakuláért fizetnie kell a román kormánynak

2001.10.01. 15:20
A hollywoodi Universal Studios birtokában van Drakula figurájának "használati joga", így a román kormánynak ennek a stúdiónak kell fizetnie, ha a tervezett Drakula Land szórakoztató központban a világszerte ismert alakot fel kívánja használni.

A hollywoodi Universal Studiosszal a román kormány nehéz tárgyalásokat folytat: a filmgyártó stúdió birtokolja ugyanis a világszerte ismert Drakula gróf és vámpír alakjának "használati jogát", a román kormány viszont egy szórakoztató parkot szeretne elnevezni róla.

Lugosi Béla Drakulája a Universal Studios pólóján. A román kormánynak fizetnie kell érte.
A tavaly decemberi választások nyomán frissen kinevezett román turisztikai miniszternek, Dan Matei Agathonnak első tervei között szerepelt egy Drakula mítoszát kihasználó szórakoztató központ felépítése. A terv kivitelezésére akadt elég vállalkozó, aki összeadja a szükséges 40 millió eurót. A központ felépítésének tervét már az év elején meghirdették, de Drakula figurájának joghasználati kérdésével csak idén ősszel kezdtek el foglalkozni.

A Universal Studios 1930 és 1960 között hét, Drakulával foglalkozó filmet készített. A Lugosi Béla alakította sápadt, fekete lepelbe burkolózó, vámpírfogas figura világszerte híressé vált: annak használati joga a stúdió tulajdonába került. A filmgyárosok figyelme még a vámpírfogakra is kiterjedt, azt is külön bejegyeztették.

A Universal szóvivője szerint a román szórakoztató parknak jogdíjat kell fizetnie a figura használatáért, hogy pontosan hány százalékot, arról még folynak a tárgyalások. A szórakoztató park egyébként a tervek szerint 3000 új munkahelyet teremt, az előzetes tanulmányok szerint évente egymillió turista szeretne Drakulától megijedni, ez pedig évi 20 millió euró tőkemozgást eredményezhet.