Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elfogták Dr. Halált

2008.03.12. 09:45
Hanyagul, a higiéniára fittyet hányva dolgozott az az Amerikában elfogott ausztrál orvos, aki 80 beteg haláláért lehet felelős. A sebész szerint Ausztráliában nem számíthatna tisztességes eljárásra.

Az Egyesült Államokban kedden letartóztattak egy orvost, akit Ausztráliában 87 beteg halálával hoztak kapcsolatba. Jogvédők szerint a csak Dr. Halál néven emlegetett férfi aligha részesülhet tisztességes eljárásban Ausztráliában.

Az indiai születésű, amerikai állampolgársággal rendelkező Jayant Patel-t az ausztrál hatóságok három rendbeli emberöléssel vádolják. De a vizsgálat szerint 87 beteg hirtelen bekövetkezett haláláért is felelős lehet a Queensland-i Bundaberg Base Kórházban, ahol a sebészet vezetője volt. A férfi 2005-ben menekült az Egyesült Államokba, ahol az FBI nyomozói fogták el kedden.

"Jayant Patel Ausztráliában olyan tisztességes eljárásra számíthat, mint amilyet Oszama bin Laden kapna az Egyesült Államokban" - mondta Vijay Metha, a sebész egyik amerikai támogatója.

Patelnek, aki tanulmányainak nagy részét az Egyesült Államokban végezte nem ez volt az első ügye. 1984-ben New Yorkban 5000 dolláros büntetést kapott, mert nem vizsgált meg betegeket műtét előtt. 1998-ban az amerikai Oregon állam Portland városának egyik kórházában tiltották el a máj-, és hasnyálmirigy-műtétektől, miután kiderült, hogy több ilyet annak ellenére hajtott végre, hogy azokra nem is volt szükség. Egy alaposabb vizsgálat kiderítette, hogy három esetben betegei meg is haltak. Ezek után megvonták orvosi engedélyét Oregon és New York államokban.

A férfi ezután költözött az ausztráliai Queenslandbe, ahol anélkül alkalmazták, hogy utánanéztek volna múltjának. Itt is ugyanolyan hanyagul, a higiéniára fittyet hányva dolgozott, mint korábban. Ezért kollégái a fertőző baktériumról csak "Dr. E. coli"-nak nevezték. Amikor egyszer egy nővér a kézmosásra figyelmeztette, úgy válaszolt, hogy "az orvosoknak nincs baktériumuk".

Egy későbbi vizsgálat szerint Patel 2002 és 2005 között 1202 beteget kezelt, tevékenysége közülük 87 páciens halálával hozható összefüggésbe. 30-an az ő ügyelete idején haltak meg. A vád szerint állítólag hibáit elfedendő utólag megváltoztatta az orvosi jelentéseket.

Patel kiadatásáról az amerikai hatóságok április 10-én döntenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!