Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyben a drezdai képtár

2002.08.13. 13:29
Költöztetik a képeket a világhírű Zwinger képtárból a fenyegető vízbetörések miatt Drezdában. A szász tartományi székhelyen a főpályaudvart is bezárták az áramellátás akadozása és a vízbetörések miatt. Németország hamarosan felszabadul, elvonulóban az esőfront.
Vízbetörések miatt nem fogad vonatokat a drezdai főpályaudvar, és már a világhírű Semper opera és a Zwinger képtár épülete is veszélybe került. Az Elba partján fekvő képtár gyűjteményének, archívumának egy részét felsőbb szintekre költöztetik a vízbetörésektől fenyegetett alsóbb szintekről.

A tavak városa

A városban katasztrófariadót rendeltek el és megkezdődött a lakosok kitelepítése abból a Friedrichstadt nevű városrészből, ahol csaknem egy méter magasan áll a víz. Jelentések szerint a belváros tóvidékre hasonlít, az Elba vízszintje tovább emelkedik. Szászország egyes vidékein akadozott a víz- és áramellátás, Drezdára két nap alatt háromhavi vízmennyiség hullott - jelentette a Deutschlandfunk rádió.

Elvonulóban az esőfront

A meteorológiai szolgálat az esőfront lassú elvonulását jósolta. Szászországban két ember vesztette életét az árvízben, egyiküket feltehetően víz sodorta el, egy idős asszony pedig a pincéből hordta ki a vizet, amikor rosszul lett. A válságstáb jelentése szerint a megduzzadt Weisseritz vidékén emberek tucatjai várnak arra, hogy kimenekítsék őket házaikból.

Nincs külön EU keret a káok enyhítésére
Nem tud közvetlen támogatást nyújtani az árvízkárok enyhítéséhez saját forrásaiból az Európai Unió. Bár néhány éve még szerepelt a közösség költségvetésében egy külön tétel a hasonló szükséghelyzetek kezelésére, ezt azonban az Európai Parlament kezdeményezésére megszüntették. Az EU most bizonyos közösségi alapok átcsoportosításának engedélyezésével járulhat hozzá a károk enyhítéséhez - közölték kedden brüsszeli illetékesek. Természeti katasztrófák esetén a tagállamok átcsoportosíthatják a közösségi strukturális alapokból kapott támogatásokat, vagy módosíthatják a felhasználásukra megállapított fontossági sorrendeket - mondták a bizottság szóvivői.
Hasonlóan járhatnak el a mezőgazdasági termelőket ért károk esetén is, például ha elemi csapások miatt 20 százalékkal csökken a termelés, állami támogatás folyósítható a gazdáknak. Rendelkezésre áll végül a polgári védelem közösségi rendszerében alkalmazott gyorsreagálású mechanizmus, de ezt csak az érintett tagország(ok) kérésére hozhatják működésbe. A mostani árvizekkel kapcsolatban egyelőre nem érkeztek ilyen kérések. A brüsszeli bizottság egyébként azt is vizsgálja, hogyan nyújthatna segítséget az áradások által ugyancsak súlyosan érintett Csehországnak - közölték a szóvivők.