Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Veszélyben a drezdai képtár

2002.08.13. 13:29
Költöztetik a képeket a világhírű Zwinger képtárból a fenyegető vízbetörések miatt Drezdában. A szász tartományi székhelyen a főpályaudvart is bezárták az áramellátás akadozása és a vízbetörések miatt. Németország hamarosan felszabadul, elvonulóban az esőfront.
Vízbetörések miatt nem fogad vonatokat a drezdai főpályaudvar, és már a világhírű Semper opera és a Zwinger képtár épülete is veszélybe került. Az Elba partján fekvő képtár gyűjteményének, archívumának egy részét felsőbb szintekre költöztetik a vízbetörésektől fenyegetett alsóbb szintekről.

A tavak városa

A városban katasztrófariadót rendeltek el és megkezdődött a lakosok kitelepítése abból a Friedrichstadt nevű városrészből, ahol csaknem egy méter magasan áll a víz. Jelentések szerint a belváros tóvidékre hasonlít, az Elba vízszintje tovább emelkedik. Szászország egyes vidékein akadozott a víz- és áramellátás, Drezdára két nap alatt háromhavi vízmennyiség hullott - jelentette a Deutschlandfunk rádió.

Elvonulóban az esőfront

A meteorológiai szolgálat az esőfront lassú elvonulását jósolta. Szászországban két ember vesztette életét az árvízben, egyiküket feltehetően víz sodorta el, egy idős asszony pedig a pincéből hordta ki a vizet, amikor rosszul lett. A válságstáb jelentése szerint a megduzzadt Weisseritz vidékén emberek tucatjai várnak arra, hogy kimenekítsék őket házaikból.

Nincs külön EU keret a káok enyhítésére
Nem tud közvetlen támogatást nyújtani az árvízkárok enyhítéséhez saját forrásaiból az Európai Unió. Bár néhány éve még szerepelt a közösség költségvetésében egy külön tétel a hasonló szükséghelyzetek kezelésére, ezt azonban az Európai Parlament kezdeményezésére megszüntették. Az EU most bizonyos közösségi alapok átcsoportosításának engedélyezésével járulhat hozzá a károk enyhítéséhez - közölték kedden brüsszeli illetékesek. Természeti katasztrófák esetén a tagállamok átcsoportosíthatják a közösségi strukturális alapokból kapott támogatásokat, vagy módosíthatják a felhasználásukra megállapított fontossági sorrendeket - mondták a bizottság szóvivői.
Hasonlóan járhatnak el a mezőgazdasági termelőket ért károk esetén is, például ha elemi csapások miatt 20 százalékkal csökken a termelés, állami támogatás folyósítható a gazdáknak. Rendelkezésre áll végül a polgári védelem közösségi rendszerében alkalmazott gyorsreagálású mechanizmus, de ezt csak az érintett tagország(ok) kérésére hozhatják működésbe. A mostani árvizekkel kapcsolatban egyelőre nem érkeztek ilyen kérések. A brüsszeli bizottság egyébként azt is vizsgálja, hogyan nyújthatna segítséget az áradások által ugyancsak súlyosan érintett Csehországnak - közölték a szóvivők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!