Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Buszoznak a drogfutárok

2005.03.02. 14:46
Kétszeresére növekedett a kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárások száma, a rendőrök korábban nem alkalmazott módszerekkel próbálják felvenni a versenyt a drogterjesztőkkel, de változnak a dílerek módszerei is.

2003-hoz viszonyítva jelentősen, mintegy kétszeresére növekedett a kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárások száma, derült ki azon a sajtótájékoztatón, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda tartott szerdán a droggal kapcsolatos bűncselekmények tendenciáiról. Az ügyek többsége továbbra is kisebb mennyiségű kábítószer birtoklása miatt indul.

Bár lehetőségeik nem igazán bővültek, a rendőrök mégis korábban nem alkalmazott módszerekkel próbálják felvenni a versenyt a drogterjesztőkkel és a kereskedőkkel. A nyugaton már bevált, úgynevezett profilalkotó tevékenység háttere egy ideje a magyar rendőrök számára is kiépült. A módszer lényegében a lefoglalt drogok rendszeres vegyelemzésére épül, az ország különböző helyein elcsípett szállítmányokat szakértők vizsgálják és a hatóanyagtartalom és egyéb összetevők alapján keresnek mintákat, összefüggéseket a látszólag elkülönülő esetek között.

Értéktartó drog

Magyarországon továbbra is a legkeresettebb kábítószer az ecstasy, amelynek ára az utóbbi időben jelentősen csökkent, nagykereskedelmi áron darabonként 220-250 forintért már meg lehet venni, mondta el Oláh Miklós, a Nemzeti Nyomozó Iroda, Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának vezetője. A lefoglalások is ezt jelzik: az előző évekhez képest tavaly jóval többet, 100 ezer darabot foglalt le a rendőrség ebből a kábítószerből, hangsúlyozta Oláh Miklós. Érdekes viszont, hogy a szintén igen népszerű marihuána értéktartó drog, azaz a jó minőségű indiai kender grammja továbbra is kétezer forintjába kerül a vásárlóknak.

Továbbra is jelentős az amfetamin-kereskedelem, ennek árában változás nem történt, már 2-3000 forintért is hozzá lehet jutni grammjához. Továbbra is jelen van a magyar kábítószer-piacon az LSD, a hallucinogén szerrel átitatott korongokból, bélyegekből tavaly egyet sem, idén - Komárom-Esztergom megyében - 18 ezret foglaltak le.

Növekedni látszik a kokain-kereskedelem, egyre több ezzel kapcsolatos ügyben járnak el a rendőrök. Tavaly száz kilogrammot foglaltak le belőle, és a külföldi társszolgálatok is megerősítették, hogy uniós tagságunkból adódóan tranzitországgá válunk a kokain-kereskedelemben, emellett Magyarország célországként is szerepel a drogkereskedők körében.

Megyei körkép

Növekedett valamelyest a heroin felvevőpiaca is, vidéken Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz nagy gondokat ez az ópiát. Mint azt Gócza Attila, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának vezetője elmondta, a megyében is kezd tágulni az eddig szűk fogyasztói kör, erre utal az is hogy a heroin jó részét 0,1 grammos, "kezdő fogyasztóknak" szánt kiszerelésben foglalta le a rendőrség. Heves megyében egyébként még mindig a marihuánához kapcsolódik a legtöbb eljárás, gyakori hogy nemcsak terjesztik, de termesztik is a kendert. A Nemzeti Nyomozóirodával együttműködő megyei rendőrök szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy Hollandiából Budapesten keresztül érkezik Egerbe a szállítmány.

Baranya megyében is hasonló a helyzet, derült ki Németh Lajos, a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztály osztályvezető helyettesének szavaiból. Csaknem másfélszeresére nőtt a kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárások száma, sok a "diszkódrog", és egyre többen nyúlnak keménydrogokhoz, ami a vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények szaporodásában is tettenérhető.

Futárok a buszon

Változnak a terjesztők módszerei is, mondta Oláh Miklós a bűnelkövetői viselkedésekről. Egyre kevesebbszer használják a saját járműveiket a kábítószer szállítására, ezzel szemben igen gyakori, hogy a drogfutárok tömegközlekedési eszközöket vesznek igénybe az áru célbajutatásához. "Akár nagyobb mennyiséggel is buszra szállnak".

Ez a tapasztalat érvényes az országba bejövő forgalomra is, menetrendszerű nemzetközi buszjáratokon érkezik sokszor a külföldön feladott csomagba rejtett drog, gyakran kísérő nélkül. A mennyiség csökkentésével is próbálják kerülni a felesleges kockázatot a dílerek, inkább többször furdulnak a kisebb adagok leszállításával megbízott futárok.