A drogbuli munkát ad

2002.06.26. 16:24
A harminchét személy letartóztatásával végződő mórahalmi drogbuli, egy résztvevő szerint "egyszerű kerti partinak tűnt", rendezett fiatalok részvételével. Bűnüldözés a bűn nyomában?
Az utóbbi idők legnagyobb, droggal kapcsolatos letartóztatását hajtotta végre a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Rendőrkapitányság. A szervek szombat hajnalban, hangos zenére panaszkodó lakossági bejelentés alapján szálltak ki egy mórahalmi tanyára, ahol a jelenlévők "szokatlan" viselkedése miatt, drogtesztnek vetették alá a társaságot. A gyorsteszt mind a harminchét megvizsgált személy esetében pozitívnak bizonyult, így a rendőrök egyrészt lezárták a környéket, másrészt átkutatták a házat és a gyanúsítottakká átminősülteket, harmadrészt a talált "növényi eredetű" és "tablettaformájú", kábítószergyanús anyagokat, a jelenlévőkkel együtt Szegedre szállították. Az utóbbiakat rögtön ki is hallgatták.

A nagy erőket megmozgató akció kétség kívül sikerrel zárult, a rendőrség mind a harminchét személy ellen eljárást indított. A drogbuliként aposztrofált esemény azonban kevésbé démonikus hatású egy, a mórahalmi tanyán megfordult fiatalember elmondásában.

"Egyszerű kerti partinak tűnt" - mondta lapunknak a fiatalember, aki még a rendőrség kiszállása előtt távozott a buliról. "Nem drogos házibuli volt." - tette hozzá. Eleinte nem is tudta, hogy alkoholon kívül bármi mást is fogyasztottak a meghívottak. Később derült csak ki, hogy egyeseknél fű és extasy volt, azt azonban hangsúlyozta, hogy kemény drogokat senki nem használt. "Jól szituált, modern srácok voltak, néhányuk egyetemista. ... 20-25 év közöttiek lehettek." Elképzelhetőnek tartja továbbá, hogy néhányan véletlenül is fogyaszthattak az extasy-ból, mivel a bóléba is kevertek belőle.

A fiatalember már távoztában látta, hogy legalább tíz rendőrautóból álló konvoj közeledik a tanyához.

Bárány Zoltán

főhadnagy elmondta, hogy a bulira a hangos zene hívta fel a környékbeliek figyelmét. Eleinte csak egy rendőrautó szállt ki, amikor azonban látták, hogy nagy létszámú, "szokatlan" rendezvényről van szó, erősítést hívtak. A nagy erőkkel felvonuló rendőrök a jelenlévők "zavartsága, dekoncentráltsága, és tág pupillái" miatt döntöttek a drogteszt használata mellett.

A pozitív tesztek miatt a fiatalokat a rendőrségre szállították, ahol vizeletteszttel erősítették meg a gyanút: kábítószerrel való visszaélés esete forog fenn. A rendőrfőhadnagy szerint az eredményéből kiderül majd az is, hogy "életszerű" e a bóléba kevert drog története, mivel a vizelet drogkoncentrációja egyértelmű eligazítást ad a kérdésben.

Bárány főhadnagytól megtudtuk, hogy az elsődleges kihallgatásokra rögtön a beszállítás után sor került. A gyanúsítottak ellen kábítószerrel való visszaélés gyanújával indítottak eljárást. Bár a nyomozás időtartama akár 6-8 hónap is lehet, várható, hogy gyorsított eljárásban tesznek pontot az ügyre. A lehetséges ítéletekről ugyan nem nyilatkozhat, annyi azonban biztos, hogy a mórahalmi tanyán, csoportosan elkövetett bűntett két évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

Várakozás, vetkőztetés, várakozás

Az Indexnek, az ügy jelenlegi szakaszában, egyik érintettet sem kívánt nyilatkozni, de hogy teljes képet kapjunk, érdemes itt megemlíteni egy, neve elhallgatását kérő hölgy esetét, aki a közelmúltban ment keresztül hasonló procedúrán.

Háromfős társaságukat hajnali egykor, parkoló kocsijukból szállították ki a rendőrök, és mivel az utastérben füstölő égett, a személyi igazolványok mellett cigarettásdobozaikba is belenéztek. Miután a rendőrök néhány gramm fűre bukkantak, a társaság két férfitagját, "mint az amerikai filmekben", az autóhoz állították, megmotozták, zsebeiket, táskáikat kipakoltatták. Mivel csak férfi rendőrök voltak jelen, az Indexnek nyilatkozó hölgy hasonló motozáson nem ment keresztül, de zsebeit, táskáját átvizsgálták.

Ezután érkezett meg erősítésként két rendőrautó. A lány és három rendőr ült az első, egyik társa és további két rendőr a második rendőrautóba. A kocsi tulajdonosa, két rendőr társaságában követte őket a rendőrségre. Az ügy, eddig nyolc rendőrt mozgatott meg.

A társaságot rendőrség folyosóján ültették le, egymástól távol, egy őr felügyeletével. Néhány óráig nem történt semmi, csak a rendőrségre érkező panaszosok, néhány feltört lakás és ellopott autó tulajdonosa, illetve egy megerőszakolt lány vitt némi változatosságot a várakozásba. Később, a folyosó nyilvánossága előtt alsónadrágig vetkőztették egyiküket.

Hajnalban a három fiatalt, egy rabomobillal, nyolc rendőr kíséretében átszállították egy másik őrsre, vizeletvizsgálatra, majd vissza a már ismert rendőrség folyosójára. A várakozás délután két óráig tartott. Ekkor a társaság már tizenhárom órája volt, étlen-szomjan a rendőrség foglya. A délelőtt folyamán a rendőrségre látogatók mind értesülhettek arról, hogy ők a "drogosok", lévén a rendőrség munkatársai többször, hangosan ekképpen aposztrofálták őket.

A kihallgatást végző nyomozó azonban meglepetést okozott, mivel közölte, kenderszármazékok miatt "nem hozta volna be" őket. A mintegy húsz rendőr munkáját igénybe vevő procedúra a jegyzőkönyv felvételével, és a letartóztatottak szabadon bocsátásával zárult. A fiatalok később bírói megrovásban részesültek.

  • Hírek
  • Bankszámla