Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Túlkínálat a budapesti drogpiacon

2003.07.09. 08:35
Egy-két hónap alatt bárki szert teher olyan bizalmas kapcsolatokra, amelyek révén beépülhet a nemzetközi drogkereskedelembe - állítja a Népszabadság. A dílerek száma folyamatosan nő, egy lebukott drogkereskedő helyén azonnal újak jelennek meg.
A múlt hét végén, igazoltatás közben bukott le egy belvárosi bevásárlóközpontban F. Árpád, egy jól menő magánnyomozó iroda vezetőjének fia - írja a szerdai Népszabadság. A rendőrök a helyszínen 100 száz szem Extasy tablettát, bérelt lakásán további 300 gramm marihuánát találtak, valamint 47 millió forint készpénzt és kábítószerek adagolására, csomagolására használatos anyagokat, eszközöket.

A bíróság csupán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számára. A fiatalember elfogásáig nem szerepelt a dílerként azonosított személyek listáján, így a nyomozók még csak most látnak hozzá vevőköre és drogbeszerzési forrásainak feltérképezéséhez.

Schőn Péter, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője szerint a dílerek száma folyamatosan nő, és ha valaki rendőrkézre kerül közülük, még aznap a helyére lép valaki. Egyes baráti társaságok közvetlenül a nagykereskedőtől vásárolnak kábítószert, amit maguk csempésznek az országba. Schőn szerint Budapesten egy-két hónap alatt bárki szert teher olyan bizalmas kapcsolatokra, amelyek révén beépülhet a nemzetközi drogkereskedelembe.

A Népszabadság információi szerint a beszerzési helytől függően 600 és 2000 forint között mozog az Extasy ára, 1500-2500 forintba kerül a marihuána egy grammja, és 6000-8000 forint egy pakett (0,3 gramm) heroin. A kokain adagjáért 15000-18000 forintot kell fizetni. Az idén öten haltak meg kábítószer-túladagolásban, tavaly egész évben 15-en, egy évvel korábban 30-an.