Piroska
3 °C
3 °C

Szabadlábon a drogbáró

2002.11.07. 17:01
Elrendelték az egyik legnagyobb hatalmú kolumbiai drogbáró, Gilberto Rodriguez azonnali szabadon bocsátását a börtönből. Roriguez fivére, az egykori Cali kartell másik tagja viszont börtönben maradt.
Luz Amanda Moncada bíró úgy rendelkezett, hogy szabadon kell engedni Gilberto Rodriguez drogbárót, de testvérének, Miguel Rodrigueznek börtönben kell maradnia, mert vesztegetésért elítélték. A dél-amerikai országban a múlt héten meglepetést keltett Suarez bíró döntése, amely szerint a Rodriguez testvérek, az egykori Cali kartell tagjai letöltötték a kábítószer-kereskedelemért rájuk kirótt börtönbüntetésük felét, és szabadon kell őket engedni. Alvaro Uribe államfő azonban szombaton felfüggesztette szabadon bocsátásukat. Kedden bejelentették, hogy a Miguel ellen folyó másik büntetőperben, amelyben vesztegetéssel vádolják, négy évi börtönbüntetést szabtak ki rá.

Rendőrök védték

Ugyanakkor Gilberto szabadon bocsátása ellen szerda estig nem merült fel semmilyen kifogás. Ügyvédei kedden beadványban kérték, hogy engedjék szabadon. Moncada bíró csütörtökön eleget tett ennek a kérésnek, és ezután nem sokkal Gilberto elhagyhatta a Bogotától száz kilométerrel északkeletre található Tunja város Combita nevű börtönét. A börtönt több tucat rendőr és katona vette körül a távozó Gilberto Rodriguez védelmében.

Vesztegetés?

Moncada vizsgálatot rendelt el a kolumbiai kormány ellen, mert szerinte a Rodriguez testvérek büntetőügyében beleavatkozott a jogi eljárásba. Előtte kormánytisztviselők megvádolták Suarez bírót azzal, hogy kenőpénz fejében rendelte el a testvérek szabadon engedését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!