Valér
4 °C
8 °C

Szabadlábon Európa egyik rettegett drogbárója

2006.05.25. 20:15
A holland hatóságok két hónapja adták ki Szerbiának a Joca Amsterdamként hírhedté vált bűnözőt. Csütörtökön a belgrádi kerületi bíróság úgy döntött, hogy az alvilági leszámolással vádolt férfi szabadlábon védekezhet. Sreten Jocicot nyolc európai országban gyanúsítottként kezelték drogkereskedés, rendőrgyilkosságok és rablógyilkosságok miatt.

Horribilis óvadék ellenében szabadlábra helyezte a belgrádi kerületi bíróság a Balkán, illetve Európa egyik legjelentősebb drogbárójaként számon tartott bűnözőt, Sreten Jocicot. A belgrádi kerületi bíróság tanácsa elutasította csütörtökön a vizsgálóbíró döntése ellen emelt ügyészségi panaszt, ezért a vádlott szabadlábon védekezhet csaknem háromszázezer eurós (78 millió Ft-os) óvadék ellenében. Törvényszéki tudósítók szerint Jocic ígéretet tett arra, hogy rendszeresen eleget fog tenni a bírósági idézéseknek, és törvényszéki jóváhagyás nélkül nem hagyja el lakhelyét.

A holland hatóságok ritkán látott biztonsági intézkedések közepette, két hónapja adták ki Szerbiának a Joca Amsterdamként hírhedté vált bűnözőt. A reptértől Belgrád központjáig vezető több kilométeres autópályán rendőrök hada szavatolta a nagyszabású akció sikerét. A belgrádi sajtó megrökönyödve fogadta egy hete a hírt, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhet a rettegett Jocic, akit a hollandiai szerb alvilág "keresztapjaként" tartottak számon, és akit nyolc európai országban gyanúsítottként kezeltek drogkereskedés, rendőrgyilkosságok és rablógyilkosságok miatt.

A 42 éves férfit négy éve Szófiában fogták el, onnan átszállították Hollandiába. A bolgár sajtó arról cikkezett, hogy ő rendelte el a börtönből egy magas rangú bolgár belügyi illetékes és egy holland ügyész meggyilkolását. Szabadon bocsátásáért állítólag azt ígérte, hogy kifizeti Bulgária teljes külföldi állam adósságát. A belgrádi sajtó pedig arról írt, hogy a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásával és számos más súlyos bűnténnyel vádolt rettegett titkosszolgálati ezredes, Milorad Lukovic Legija 2004 májusában azért adta fel magát a hatóságoknak, mert beleártotta magát Jocic egyik drogügyletébe, és féltette a maga és a családja életét.

Sreten Jocicot azzal vádolják Szerbiában, hogy a börtönből utasítást adott egy alvilági személy kivégzésére. A "parancs" végrehajtásakor életét vesztette egy kislány. A bérgyilkosokat öt évvel ezelőtt húsz-húsz évi börtönbüntetésre ítélték.