Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rekord-ecstasyfogás Budapesten

2006.09.11. 17:11
Hatalmas kábítószerfogást könyvelhettek el a budapesti rendőrök a múlt hét közepén, a Hollandiából beáramló diszkódrog egy jókora részét foglalták le. A rajtaütésnél kommadósok elfogtak három terjesztőt. A hazai kör feje egy Európa szerte körözött férfi volt.

Százhúszezer tabletta ecstasyt, valamint három és fél kiló amfetaminport foglalt le a budapesti rendőrség szeptember 6-án. A körülbelül 150 millió forintos drogpiaci értékű kábítószer egyedülálló fogásnak számít, derült ki a hétfőn délután tartott sajtótájékoztatón. Az év elején egy rokonáért aggódó állampolgár azt kérte a rendőrségtől, hogy szabadítsák meg lassan függővé váló hozzátartózóját drogbeszerzési forrásaitól, így indult a budapesti rendőrség legnagyobb ecstasyfogásához vezető kábítószerügy.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A rendőrök először egy nyolcadik kerületi dílert - és pár száz ecstasytablettát - gyűjtöttek be, majd eggyel feljebb lépve lekapcsoltak egy IV. kerületi elosztót is, ezer tablettával, mondta el Ródler Norbert százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője. A dílerek gyakorlatilag zavartalanul szerezték be, és korlátlan mennyiségben terítették a diszkódrogot. A kapcsolatháló felderítésével jutottak el a hálózat magyarországi fejének tartott N. Nándorhoz.

Európa-szerte körözték

A 33 éves férfi ellen már 2003-ban elfogatóparancsot adtak ki droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt, és mivel arra gyanakodtak, hogy Hollandiában bujkált, európai körözés is érvényben volt ellene. A rendőrök múlt kedden kapták a fülest: N. Nándor itthon van. Szerda délután kettőkor a BRFK nyomozói az Országos Rendőr-főkapitányság terrorelhárító szolgálatának speciális egységével lecsaptak. A XVI. kerületben. Egy, a Rákosi úton álló ház udvarán érték tetten a drogkereskedőket, éppen egy pótkereket vittek be a házba.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A pótkerékben 12 csomag - csomagonként körülbelül ezer tabletta - ecstasy volt. A rendőrök a bérelt házban találtak még kétezer tablettát, három és fél kiló amfetaminport, valamit az értékesítéshez szükséges eszközöket is. N. Nándort és társait - Sz. Tamás 31 éves és U. István 35 éves budapesti lakost - ellenállás nélkül elfogták, őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték. Fegyvert nem találtak náluk, mondta el Ródler Norbert százados az Index kérdésére.

Nagybani kereskedők

A drogkereskedők nagyban űzték az ipart, erre utal, hogy a nyomozók találtak két másik, feltehetően kábítószerdepónak használt lakást is. A házkutatásokon körülbelül 20-30 gramm amfetamint, körülbelül 120 extasy tablettát, néhány gramm kokaint, egy digitális mérleget, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, valamint készpénzt találtak és foglaltak le. A rendőrség szerint nem volt még példa Magyarországon ekkora - körülbelül 150 millió forint piaci értékű - ecstasyfogásra. A nyomozók szerint az is nagy eredmény, hogy nemcsak az alsóbb szintű dílereket, hanem a nagybani beszerzőket is sikerült elfogni.

N. Nándor feltehetőleg hollandiai kapcsolatai révén jutott a nagy mennyiségű droghoz. A rendőrség feltételezi, hogy Hollandiában is élnek a hálózathoz tartozó magyarok. A rendőrség ebben az ügyben csütörtökön is őrizetbe vett még három embert, akiknek közük lehet a csoporthoz, egyiküknél találtak tíz deka marihuánát.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A piac ilyenkor érzékenyen reagál

Úgy tudjuk, hogy mostanában pang a budapesti kenderpiac, egyik informátorunk szerint viszont a rendőrségi akcióknak nincsen közük a pillanatnyi ellátási zavarokhoz, hiszen most Hollandiában sem lehet nagy tételben kendert beszerezni, igaz, azért az amszterdami coffee shopok nem konganak az ürességtől. De a kültéren termesztetti növények aratása előtt gyakoriak a mostanihoz hasonló esetek. Tavaly például novemberben voltak beszerzési nehézségek a fővárosban.

Egy másik forrásunk viszont ok-okozati összefüggést lát a Pest megyei rendőrség közelmúltbeli akciója és a fővárosban tapasztalható pangás között. Mint arról annak idején az Index is beszámolt, egy nagyszabású júliusi razziával három ültetvényt számoltak föl: Gyálon, Szigetszentmiklóson és Taksonyban csaptak le a rendőrök egy marihuánatermesztő és -terjesztő csoport tagjaira. Többek között több mint 2500 tő marihuánát és négy kiló, már leszüretelt növényt, illetve a termesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le. Hat embert letartóztattak. A rendőrség akkori közlése szerint a csoport jellemzően a XII. kerületi fogyasztókat látta el heti 1-3 kiló fűvel.

Mit csinál az ecstasy?

A mélyreható kutatások ellenére a mai napig nem sikerült tudományosan igazoltan leírni az MDMA (metilen-dioximetamfetamin) mellékhatásait. Az biztos, hogy nagy mennyiségű ecstasy túlhevüléshez vezethet, de ez függ a környezeti hatásoktól; a szórakozóhely szellőzésétől, a tömeg méretétől, az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, a fogyasztó testsúlyától is. Az esettanulmányok azt valószínűsítik, hogy a fiatal nőket inkább fenyegeti a túlhevülés, a világban tapasztalt ecstasy-halálesetek - nem volt túl sok belőlük - többségében fiatal lány volt az áldozat.

A túlhevülés veszélyét elég hamar felismerték az orvosok, azt azonban nem, hogy a vízmérgezés is komoly veszélyt jelent. Az MDMA dehitratál, ezt megfelelő mennyiségű folyadékkal kell pótolni. Most már tudják, hogya beekizetteknek óránként körülbelül fél liter vizet kell fogyasztaniuk. Leah Betts, a legismertebb brit ecstasyhalott - az arcképével rémisztgették a partijárókat a kilencvenes évek közepén - például halála előtt másfél óra alatt 7 liter vizet ivott meg, és kómába esett. (Leah Betts tizennyolcadik születésnapját akarta egy ecstasy elfogyasztásával megünnepelni, de otthonában kómába esett és meghalt. Halálát a bulvársajtó az MDMA démonizálására használta fel.)

Tudományosan az MDMA toxikus hatását még nem sikerült igazolni. A nyugati populáció tíz százalékának mája ugyan nem termel egy, az MDMA lebontásában kulcsfontosságú enzimet - a CYP2D6-ot -, így elképzelhető, hogy náluk már egy kisebb adag is túladagolási tüneteket és allergiás reakciót válthat ki.

Mivel szinte minden ecstasyhasználó depressziós tünetekről számolt be, sokáig ezt tartották a legsúlyosabb mellékhatásnak. Alaposabb vizsgálatok után azonban kiderült, hogy a hét közepén jelentkező depressziós hullám a szerotoninháztartás helyreálltával elmúlik. A legtöbb kutató már egyet ért abban, hogy a teljes leállás után két-három hónappal megszünnek a hangulati ingadozások.

A tudomány ezért egyre inkább gyógyszerként tekint a pillanatnyilag legnépszerűbb rekreációs drogra. Amerikában a rákos betegek fájdalomcsillapítására és hangulatjavítására használnák, de a poszttraumatikus stressz kezelésében is hasznos lehet, mert használói szerint pozitív hatásai - a kellemetlen mellékhatásokkal szemben - tartósnak bizonyultak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!