Judit
2 °C
7 °C

Drograzzia az óvodában

2002.07.29. 14:31
Az óvodásokra is lesújt az amerikai drogszigor, legalábbis egy razzia során alaposan ellenőrizték egy dél-dakotai általános iskola előkészítő osztályának hatéves tanulóit is. Az amerikai szabadságjogi aktivisták diszkriminációra gyanakodnak, ezért feljelentést tettek a "nevetséges" akció ellen.
Drograzziát tartottak még az iskola-előkészítő óvodai osztályban is a dél-dakotai Wagner általános iskolájában és gimnáziumában. A hatéves gyerekeknél tartott drograzzia során egy német juhászkutyát eresztettek szabadon az iskolaépületben, félelmében több gyerek sírva fakadt, egyikük ijedtében bepisilt.

Nevetséges

Az Amerikai Szabadságjogi Unió (ACLU) tizenhét - többségében indián származású - tanuló képviseletében pert kezdeményezett a drograzziát megrendelő iskolaszék ellen. "Egy óvodában tartott drograzziának még a gondolata is nevetséges" - nyilatkozta a CNN-nek Jennifer Ring, az ACLU dakotai szervezetének igazgatója. A kereset szerint a drogkereső kutyás razzia megsértette az alkotmánynak az alapos gyanú nélküli kutatást tiltó passzusát - írja a CNN.

A felperesek nem anyagi jellegű kártérítést és a gyakorlat betiltását kérik. Bár az AP többször is kísérletet tett az iskola vezetőinek megszólaltatására, azok nem vállalták a nyilatkozatot. A New York Timesnak sikerült megszólaltatnia két iskolást, akik szerint a drogkereső kutya csak rövid ideig tartózkodott a termekben, és a kutatás is "rendben zajlott".

Razzia megrendelésre

Az ACLU képviselői szerint a drograzziát az iskolaszék kezdeményezte. Állításuk szerint az első razzia után pár nappal újabbra is sor került, ezek során a gyerekeket nem engedték ki az osztályteremből a vécére sem - ami véleményük szerint testi szenvedést okozott egyes kisgyerekeknek.

Az ACLU már márciusban is indított pert a wagneri iskolaszék ellen, mivel feltételezése szerint annak összetétele miatt diszkrimináció éri az indiánokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?