Vilhelmina
12 °C
28 °C

Drograzzia az óvodában

2002.07.29. 14:31
Az óvodásokra is lesújt az amerikai drogszigor, legalábbis egy razzia során alaposan ellenőrizték egy dél-dakotai általános iskola előkészítő osztályának hatéves tanulóit is. Az amerikai szabadságjogi aktivisták diszkriminációra gyanakodnak, ezért feljelentést tettek a "nevetséges" akció ellen.
Drograzziát tartottak még az iskola-előkészítő óvodai osztályban is a dél-dakotai Wagner általános iskolájában és gimnáziumában. A hatéves gyerekeknél tartott drograzzia során egy német juhászkutyát eresztettek szabadon az iskolaépületben, félelmében több gyerek sírva fakadt, egyikük ijedtében bepisilt.

Nevetséges

Az Amerikai Szabadságjogi Unió (ACLU) tizenhét - többségében indián származású - tanuló képviseletében pert kezdeményezett a drograzziát megrendelő iskolaszék ellen. "Egy óvodában tartott drograzziának még a gondolata is nevetséges" - nyilatkozta a CNN-nek Jennifer Ring, az ACLU dakotai szervezetének igazgatója. A kereset szerint a drogkereső kutyás razzia megsértette az alkotmánynak az alapos gyanú nélküli kutatást tiltó passzusát - írja a CNN.

A felperesek nem anyagi jellegű kártérítést és a gyakorlat betiltását kérik. Bár az AP többször is kísérletet tett az iskola vezetőinek megszólaltatására, azok nem vállalták a nyilatkozatot. A New York Timesnak sikerült megszólaltatnia két iskolást, akik szerint a drogkereső kutya csak rövid ideig tartózkodott a termekben, és a kutatás is "rendben zajlott".

Razzia megrendelésre

Az ACLU képviselői szerint a drograzziát az iskolaszék kezdeményezte. Állításuk szerint az első razzia után pár nappal újabbra is sor került, ezek során a gyerekeket nem engedték ki az osztályteremből a vécére sem - ami véleményük szerint testi szenvedést okozott egyes kisgyerekeknek.

Az ACLU már márciusban is indított pert a wagneri iskolaszék ellen, mivel feltételezése szerint annak összetétele miatt diszkrimináció éri az indiánokat.