Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Tagadja Darwin elméletét a szerb oktatási minisztérium

2004.09.08. 12:24
Megtiltotta az evolúciós elmélet oktatását a szerb oktatási minisztérium. Ljiljana Colics miniszterasszony szerint Darwin tézisei dogmatikusak, így legfeljebb a bibliai teremtéstörténettel együtt taníthatók.
Leállíttatta az evolúciós elmélet oktatását a szerb iskolákban az ország oktatási minisztere, jelentette a BBC a Glas Javnosti című szerb napilapra hivatkozva. Ljiljana Colics oktatási miniszter szerint ugyanis a darwini elmélet és a bibliai teremtéstörténet ugyanolyan dogmatikusak, így legfeljebb együtt taníthatóak.

A BBC beszámolója szerint egyelőre nem tudni, hogyan ellenőrzik az oktatási tilalmat.

Középkori hangulat

Helyszíni tudósítók szerint a döntés sokkolta a szerb oktatókat. "Botrányos", jellemezte a döntést a BBC-nek Nikola Tucics biológus. Véleménye szerint Szerbia "egyre inkább teokratikus állam". Felháborítónak tartja, hogy az egyre nagyobb politikai szerepet játszó szerb ortodox egyház nyomására a XXI. században a Jelenések Könyve határozza meg az oktatást.

"Hasonló kísérletek több amerikai államban is voltak, de ott elutasították őket. Úgy látszik, a mi fundamentalistáink erősebbek" - nyilatkozta Tucics.

A teremtéselmélet szerint az emberiség keletkezéséről a Biblia ószövetségi része ad pontos beszámolót. Az emberiség kialakulását szerves fejlődésként leíró darwini elmélet a tudomány által leginkább elfogadott álláspont, írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!