Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tagadja Darwin elméletét a szerb oktatási minisztérium

2004.09.08. 12:24
Megtiltotta az evolúciós elmélet oktatását a szerb oktatási minisztérium. Ljiljana Colics miniszterasszony szerint Darwin tézisei dogmatikusak, így legfeljebb a bibliai teremtéstörténettel együtt taníthatók.
Leállíttatta az evolúciós elmélet oktatását a szerb iskolákban az ország oktatási minisztere, jelentette a BBC a Glas Javnosti című szerb napilapra hivatkozva. Ljiljana Colics oktatási miniszter szerint ugyanis a darwini elmélet és a bibliai teremtéstörténet ugyanolyan dogmatikusak, így legfeljebb együtt taníthatóak.

A BBC beszámolója szerint egyelőre nem tudni, hogyan ellenőrzik az oktatási tilalmat.

Középkori hangulat

Helyszíni tudósítók szerint a döntés sokkolta a szerb oktatókat. "Botrányos", jellemezte a döntést a BBC-nek Nikola Tucics biológus. Véleménye szerint Szerbia "egyre inkább teokratikus állam". Felháborítónak tartja, hogy az egyre nagyobb politikai szerepet játszó szerb ortodox egyház nyomására a XXI. században a Jelenések Könyve határozza meg az oktatást.

"Hasonló kísérletek több amerikai államban is voltak, de ott elutasították őket. Úgy látszik, a mi fundamentalistáink erősebbek" - nyilatkozta Tucics.

A teremtéselmélet szerint az emberiség keletkezéséről a Biblia ószövetségi része ad pontos beszámolót. Az emberiség kialakulását szerves fejlődésként leíró darwini elmélet a tudomány által leginkább elfogadott álláspont, írja a BBC.