Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bénázás a hídon - óriásdugó a fővárosban

2008.10.28. 10:44
Az Árpád hídon a Hajógyári szigetnél november 22-ig tart az elhasználódott hézagkiegyenlítő elemek cseréje. Mivel az úttest ideiglenes áthidaló elemének 10 cm-es tereplépcsőjén kedden reggel több jármű is fennakadt, előbb a híd, majd az oda vezető utak váltak járhatatlanná. Délre elkészült az ideiglenes hidegaszfaltos terepkiegyenlítés. Az autókban esett károkért helytáll a híd fenntartója.

Átmenetileg kijavították az Árpád hídon az építési terület feletti, ideiglenes áthidaló elemet. A hídon a hézagkiegyenlítő szerkezetek cseréje zajlik, de a munkaterület feletti, "fekvőrendőr"-szerű ideiglenes átjárón több autó fennakadt, ezért óriási torlódás alakult ki az Árpád híd és a Margit híd környékén, illetve a környező kis utcákban is.

Óriásdugó az Árpád-hídon

Az FKF Zrt. korábban tudatta: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító "provizóriumot" helyeznek el, amely csak csökkentett, maximum 30 kilométer/óra sebességgel közelíthető meg. A szerkezet ugyanis az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, hasonlóan a lakóövezeti utakon alkalmazott forgalomcsillapító szigetekhez. Nappal 6 és 22 óra között ez áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is. A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tájékoztatása szerint szakembereik reggel helyszíni szemlét tartottak és úgy döntöttek, hogy ideiglenesen hideg aszfalttal meghosszabbítják a szerkezetre vezető fel- és lehajtó részeket. Így minden jármű fennakadás nélkül áthaladhat. A hibát már kijavították, a hidegaszfalttal ideiglenesen összegányolt áthidalón valamennyi jármű áthajthat. Szerdára egy "átgondoltabb" átjárót készítenek a munkaterület fölé.

Mivel az észak-pesti régióban jóval hosszabb menetidőre kell számítaniuk az autósoknak az Árpád híd felújítása miatt, a Fővinform azt javasolja az autósoknak, hogy ha tehetik, Buda felé másik hidat vegyenek igénybe - mondta Pongrácz Dániel, a Fővinform ügyeletese kedden az MTI-nek.

Kártérítésre számíthatnak az Árpád híd üzemeltetőjétől azok, akiknek megsérült a gépkocsijuk a hídon megkezdett munkálatok miatt. A híd üzemeltetőjeként a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helytáll a keletkezett károkért, az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak - közölte Horváth László helyettes szóvivő.

A BKV tájékoztatása szerint hat buszjáratot érint a torlódás, ezért jóval hosszabb menetidőre kell számítani, mint máskor. Az utasoknak azt javasolják, hogy az Árpád hídon az 1-es villamost vegyék igénybe.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kedden azt közölte, azonnali vizsgálatot kezdeményez, hogy kiderüljön, kit terhel a felelősség az Árpád híd felújításával kapcsolatban kialakult forgalmi dugó miatt. A vizsgálat a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályára és az FKF Zrt.-re is kiterjed.

A közlemény szerint a forgalmi torlódásokat okozó, a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezetnek a munkálatok alatti folyamatos, zavartalan közlekedés biztosítása lett volna a feladata, ehelyett komoly gondot okozott az autósoknak. Hagyó Miklós közleményében megemlíti, hogy a vizsgálat eredményeit szerda reggelre várja. Hozzátette, hogy ennek alapján szólítja fel a felelőst "a szerkezeten fennakadt járművek kárigényének kivizsgálására."