Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tíznapos dugó az M7-en

2004.06.01. 13:03
Kedd délután nem sokkal három óra előtt lezárták az érdi csomóponttól az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalát. A forgalmat az M0-ás körgyűrűre terelik. Az ingázók jobban járnak, ha a következő tíz nap vonattal utaznak a fővárosba - írja a Magyar Hírlap.
Az M7-es érdi öt kilométeres szakaszáról június 1-je és 10-e között felújítás miatt kitiltják az autókat. A pünkösdi nagy forgalom után az eredeti tervtől eltérően nem kedd reggel, hanem csak délután zárták le az M7-est a M0-ás csomópont és Budaörs között.

A megváltozott forgalmi renddel így szerda reggel szembesülnek igazán először a főváros felé utazók.

A lezárásra azért van szükség, mert az M7-es új burkolatot kap ezen a szakaszon. Ilyenkor rendszerint a forgalmat átterelik az autópálya másik oldalára, így az építkezés nem okoz nagyobb fennakadást. Ezt azonban ezen a szakaszon -- állítják az Állami Autópálya Kezelő Kht. szakemberei -- nem lehet megtenni. A vasúti híd miatt az autópálya ugyanis összeszűkül, s a túloldali sávban nem férne el a kétirányú forgalom.

Jobb lesz vonattal

A terelés miatt a Pestre tartóknak az M0-son keresztül az M5-ös sztráda bevezető szakaszát ajánlják. A Budára igyekvők pedig a 6-os és 7-es utakon, illetve szintén az MO-áson keresztül az M1-esen közelíthetik meg az úticéljukat.

Tíz napig kaotikus állapotokra számíthatnak a közlekedők. A jóslatok szerint a már most is túlzsúfolt körgyűrű nyilvánvalóan képtelen lesz megbírkózni a hatalmas többletforgalommal. Az M1-esre, illetve a 6-os és 7-es útra terelt autósokra végtelen dugók várnak.

Az agglomerációból bejáróknak minden bizonnyal érdemesebb lesz (lenne) a következő napokban vasúton közlekedni, vagy az M7-est kikerülve más úton megközelíteni Budapestet.

A nagy nyári roham előtt

A kérdésre, hogy miért nem vártak a tanév végéig a felújítással, Pásztor Zoltán az Állami Autópálya Kezelő Kht. sajtószóvivője a következő tájékoztatást adta az Indexnek: megvizsgáltak minden lehetséges időpontot a pályalezárással járó burkolatcsere ideális kezdetére, és arra jutottak, hogy a nyári szünetre jellemző nagy rohamot csak úgy tudják elkerülni, ha kihasználják az utolsó csendesebbnek jósolt hétvégét. Így a pünkösdi csúcs után ésszerűnek tűnt a június eleji kezdés.

A fővárosban zajló egyéb útépítési munkákkal nincs különösebb ütközésben az M7-esen meginduló felújítás, így sem a budaörsi 1-es úton végzett rekonstrukció, sem a 47-41-es villamosok pályafelújítása nem lesz további hatással a várható zsúfoltságra - tette hozzá a szóvivő.

Lezárták

Kedden délután tíz perccel három óra előtt az autópálya-kezelő kht. munkatársai lezárták az érintett szakaszt - tudta meg az Index Pásztor Zoltántól. A forgalom a kora délutáni órákban csendesnek mondható, a szakemberek szerda reggelre várják az igazán nagy torlódást okozó autósrohamot. A cég tizenöt emberrel már kiépítette az elterelést szolgáló berendezéseket, a forgalom irányításában a Budaörsi Rendőrkapitányság helyszínen lévő emberei is segítenek.