Szilárda
-4 °C
3 °C

Ön dönt: szív, iszik vagy vezet

2002.08.13. 17:08
Gyenge szem- és kézkoordinációjukat még lassú vezetésükkel sem tudják kompenzálni azok a vezetők, akik egyszerre fogyasztanak alkoholt és kannabiszt - állapította meg egy egyetemi kutatás Nagy-Britanniában. Az empíria elkötelezett hívei minisztériumi engedéllyel behozott fűvel szívatott be húsz fiatalt a kísérlet kedvéért.
Feltáró jellegű alkohol-drog-vezetés kutatást végeztek a birminghami egyetemen a brit belügyminisztérium felkérésére. Húsz tizennyolc év feletti, rendszeres alkohol- és kannabiszfogyasztó férfit külön engedéllyel az országba importált marihuánával és vodkával kínáltak, majd vizsgálták a fogyasztás vezetésre gyakorolt hatását.

Legális kereteken belül

A fiatalemberek energiaitallal kísérhették a fogyasztott tudatmódosítókat. Öt perccel a felkínált szerek elfogyasztása után a közlekedésügyi minisztérium szabványos vezetési gyakorlatán kellett részt venniük. A brit autóklub a kis mennyiségű alkohol és kannabisz keverésének hatásait kívánta vizsgálni - ezért például a teszt alanyai még a legális kereteken belüli alkoholmennyiséget fogyasztottak.

Csak lassan, nyugodtan

Mindegyik alany véralkoholszintje 0,05 ezrelék körüli volt, szemben a még megengedett 0,08 ezrelékes értékkel. A vizsgálat eredménye szerint az alanyok tisztábban voltak alkalmatlanságukkal, ezt alacsony sebességű vezetéssel próbálták kompenzálni. Megállapították, hogy az alkohol és a kannabisz együttes fogyasztásának hatása sokszorosa annak, mintha a vezető csak marihuánát szívott volna.

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy akár az alkohol, akár a kannabisz kioltaná a másik szer hatását. "Ez a kutatás megfelelően alátámasztja egy, a drog hatása alatti vezetés veszélyeit bemutató ismeretterjesztő kampány beindításának szükségességét" - véli Edmund King, az autóklub igazgatója.

Koordinálatlan mozgások

Mint mondta, még a csekély mennyiségű kannabisz és alkohol együttes fogyasztása is azt eredményezi, hogy a vezető hajlamos a kisodródásra, halálos baleseteket okozva ezzel. "A tény, hogy a beszívott vezetők sokkal lassabban hajtanak, nem egyenlíti ki gyenge szem- és kézkoordinációjuk káros hatásait" - véli King.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!