Gerzson
-3 °C
3 °C

Bíróság elé állítják a részeg pilótát

2003.12.22. 11:36
Öt év börtönre is ítélheti Richar George Harwellt. A Virgin Atlantic pilótája részegen akart felszállni a társaság Washingtonból Londonba tartó, teletömött Boeing 747-vel. Az amerikai légügyi hatóság szerint "elenyésző számban" repülnek részeg pilóták.
Hétfőn állítják bíróság elé Richard George Harwellt Washingtonban - írja a Washington Post. A Virgin Atlantic légitársaság pilótáját pénteken közvetlenül a felszállás előtt tartóztatták le. Harwell keményen berúgva készült felszállni egy Boeing 747-essel, 383 utassal a fedélzeten. A pilótát most "alkoholos befolyásoltság alatti repülőgép-vezetés" vádjával akár öt év börtönre is büntethetik.

Részegen tilos repülni

Az Egyesült Államok légügyi hatósága emellett külön vizsgálat keretében egy életre bevonhatja Harwell pilótaengedélyét. Az amerikai szabályozás szerint a pilóták tizennyolc órával a repülés előtt fogyaszthatnak utoljára szeszes italt, véralkoholszintjük nem haladhatja meg a 0.04 ezreléket. Egyelőre nem tudni, hogy Harwell mikor és mennyit ivott utoljára a felszállás előtt - írja a Post.

Jellemzően nem iszik

"Megrázott és meglepett minket az eset" - nyilatkozta a napilapnak John Riordan, a Virgin Atlantic szóvivője. Mint mondta, pilótájuk múltja makulátlan, "nem is jellemző rá" hogy részegeskedne. A légitársaság washingtoni hotelekben helyezte el az incidens miatt törölt járat utasait, akiket végül szombaton juttattak el Londonba.

A Post értesülései szerint nem ritka, hogy a pilóták részegen próbáljanak felszállni. Csak az Egyesült Államokban öt esetben kellett eltiltani a repüléstől pilótákat az elmúlt tizenhét hónapban. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pilóták gyakrabban isznak-e az utóbbi időben, vagy csak a szeptember 11. terrortámadások után megerősített biztonsági ellenőrzések működnek jobban - nyilatkozta a napilapnak Barry Swedler, az amerikai Közlekedésbiztonsági Tanács Biztonsági Előírások Osztályának volt vezetője.

Ritka a részeg pilóta

Swedler "ébresztő" jelnek tartja a pénteki incidenst. Harwell "nagyon közel volt hozzá, hogy felszálljon" - nyilatkozta a Postnak.

A szövetségi Légügyi Felügyelet (FAA) az eset szigorú kivizsgálására tett ígérete mellett azért igyekezett csökkenteni a pánikot. "Hatvanezer regisztrált pilóta van az Egyesült Államokban. Ha néha-néha elő is fordul, hogy valaki, teszem azt, részegen repül, ez még mindig elenyésző szám" - nyilatkozta a Postnak William Shumann, az FAA szóvivője.