Márk
13 °C
28 °C

Megbüntették a parlamenti zongoristát a börtöndalért

2005.02.03. 21:08
Megbírságoltak egy orosz zongoristát, akit azért béreltek fel az orosz parlament kantinjába, hogy játékával felvidítsa a képviselőket. A művésznő azonban alvilági dallamokat is játszott a Duma tagjainak, közölte a BBC.

Olga Szkiba eredeti feladata az volt, hogy Mozart és Chopin örökzöld mesterműveivel gyönyörködtesse a politikusokat. A gond ott kezdődött, hogy előadása alatt folyamatosan kérésekkel keresték meg a honatyák a hölgyet, hogy játssza el kedvenc dalukatt.

A művésznőt azért függesztették fel munkájában három hétre, mert eljátszotta a Murka című dalt. A nyolcvan éves dal szövege egy alvilági figuráról szól, aki megöli a bolsevik titkosrendőrségnek dolgozó barátnőjét.

Szövegrészlet a Murka c. dalból
"Hogy vagy Murka? Mi újság kedves? Jó veled találkozni, de indulj menten! Nehogy megjavulj és abbahagyd a bűnözést, különben felszeletellek, mint egy pitét.."

A művész csak tapintatos volt

Az oroszok szívesen hallgatnak hasonló dalokat, és van külön rádióállomás is, ami ilyen börtönsanzonokra szakosodott. Az orosz felsőosztály korábban már kifejezte nemtetszését a gengszterkultúra fenntartása miatt, ezúttal a zongorista a nacionalista képviselő Andrej Szavejev panasza nyomán bukott le. A hölgy tettét később azzal magyarázta, hogy úgy érezte Chopin zenéje nem megfelelő a képviselők emésztésének.