Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dugóval tetőzik az ár

2002.03.25. 10:38
A főváros útjain jelentősen lelassult a közlekedés a dunai alsó rakpart lezárása miatt. A folyó teljesen elöntötte a rakpart pesti és budai oldalát; a forgalomkorlátozás várhatóan több napig is eltart, mivel a Duna várhatóan kedden - szerdán tetőzik a fővárosnál. A területről elszállított autókat a tulajdonosok az Írottkő parkban vehetik át - borsos díj ellenében. A főpolgármester délben tájékoztatót tart az árvízvédelmi helyzetről.
A dunai áradás miatt vasárnap délután lezárták az alsó rakpartot teljes hosszában. Hétfőre a forgalomkorlátozás miatt a főváros útjain jelentős mértékben lelassult a forgalom. A Duna áradása miatt több utat is lezártak, és szünetel néhány kompjárat is - derül ki az Útinform hétfő délelőtti tájékoztatójából.

Vidék

Vidéken Tát és Esztergom között a magas vízállás miatt le kellett zárni a 11-es főutat. A járművek a 10-es és a 111-es főúton Dorog felé kerülhetnek. Sződliget és Vác között ugyancsak a magas vízállás miatt a kerékpár-út sem használható.

A Dunakanyarban a Pilismarót-szobi, a Visegrád-nagymarosi, továbbá a szentendrei és az adonyi komp is leállt a magas vízállás miatt. Visegrádnál az utasok személyszállító kishajóval átkelhetnek a folyón.

Aki késik, többet fizet

A rakparton parkoló autókat vasárnap délután elvontatták. A BRFK sajtóügyeletének tájékoztatása szerint az adott rakpartszakaszok lezárása után azonnal megkezdődött a gépjárművek elszállítása a XIV. kerület, Írottkő parkban lévő telephelyre. Innen a forgalmi engedély, a jogosítvány, illetve a tulajdonjogot megnyugtatóan igazoló egyéb dokumentumok felmutatásával lehet elvinni a gépjárműveket.

Hétfőn a személygépkocsit 8 840 forint, a teherautót 24 520 forint kifizetése ellenében lehet átvenni, és ez a költség naponta 500 forinttal növekszik mindkét járműtípus esetében.

Egy hét a levonulásig

A Duna Magyarországi szakaszán egy hétnél is tovább tart, amíg levonul az árhullám, a Kisalföldön már hétfőn tetőzik, Mohácsnál pedig várhatóan szombaton - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa az MTI-t. A fővárosban kedden-szerdán lesz a legmagasabb a vízállás, várhatóan kb. 780 centiméter.

Tájékoztató az árvízvédelmi helyzetről

Kedden Demszky Gábor és Benkovics Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokság vezetője sajtótájékoztatót tartott a főváros árvízvédelmi helyzetéről, az eddig megtett intézkedésekről és a Duna áradása következtében szükséges aktuális teendőkről.

A forgalmi dugók elkerülése érdekében a főpolgármester arra kéri Budapest lakosait, hogy a következő napokban autójuk helyett használják a tömegközlekedési eszközöket, a főváros ugyanis a vízzel elöntött alsó rakpartok nélkül nem tudja biztosítani a közlekedést, főként az ünnepek előtt. Hangsúlyozta, hogy Budapesten magas vízállás miatt nincs veszélyben senkinek a vagyona vagy az élete.

Szólt arról, hogy a fővárosi védekezés még szombaton a III. kerületi Kossuth Lajos üdülőparknál kezdődött el, ahol mintegy 4200 homokzsákot helyeztek el, és felállítottak egy mobil gátrendszert is. Jelenleg a XIII. kerület Meder utcánál, valamint a Népszigetnél a hullámtér gátjainak megerősítését végzik

"Operatív árvízvédelmi törzs"

Hétfőn mintegy 20 centiméter körüli emelkedéssel lehet számolni - közölte Szilágyi Mihály, a vasárnap megalakult budapesti operatív árvédelmi törzs vezetője.

A Duna áradásának megfelelően a főpolgármester intézkedésére a Fővárosi Csatornázási Műveknél megalakult a budapesti operatív árvízvédelmi törzs és a budai oldalon, valamint a Margitszigetnél elrendelték a másodfokú, Pest északi oldalán, valamint középső részén pedig az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A fővárosi árvízvédelmi vonalon a szakaszmérnökök mindenütt elfoglalták helyüket, irányítják a szükséges árvédelmi munkákat.

Ezzel együtt a fővédelmi vonal száz pontján gondoskodtak az úgynevezett árvédelmi kapuk - a Dunához vezető utak, aluljárók - lezárásáról, a megszakítás nélküli árvédelmi vonal biztosításáról. Már nem gravitációsan, hanem már mindenütt szivattyús átemeléssel vezetik be a szennyvizet a Dunába.

A főváros lakosságát nem fenyegeti az árhullám, ám a fővédelmi vonalakon belül, az úgynevezett hullámtérben, főként a Római-parton, csónakházak és egyéb épületek egy része már vízben áll.