Dugóval tetőzik az ár

2002.03.25. 10:38
A főváros útjain jelentősen lelassult a közlekedés a dunai alsó rakpart lezárása miatt. A folyó teljesen elöntötte a rakpart pesti és budai oldalát; a forgalomkorlátozás várhatóan több napig is eltart, mivel a Duna várhatóan kedden - szerdán tetőzik a fővárosnál. A területről elszállított autókat a tulajdonosok az Írottkő parkban vehetik át - borsos díj ellenében. A főpolgármester délben tájékoztatót tart az árvízvédelmi helyzetről.
A dunai áradás miatt vasárnap délután lezárták az alsó rakpartot teljes hosszában. Hétfőre a forgalomkorlátozás miatt a főváros útjain jelentős mértékben lelassult a forgalom. A Duna áradása miatt több utat is lezártak, és szünetel néhány kompjárat is - derül ki az Útinform hétfő délelőtti tájékoztatójából.

Vidék

Vidéken Tát és Esztergom között a magas vízállás miatt le kellett zárni a 11-es főutat. A járművek a 10-es és a 111-es főúton Dorog felé kerülhetnek. Sződliget és Vác között ugyancsak a magas vízállás miatt a kerékpár-út sem használható.

A Dunakanyarban a Pilismarót-szobi, a Visegrád-nagymarosi, továbbá a szentendrei és az adonyi komp is leállt a magas vízállás miatt. Visegrádnál az utasok személyszállító kishajóval átkelhetnek a folyón.

Aki késik, többet fizet

A rakparton parkoló autókat vasárnap délután elvontatták. A BRFK sajtóügyeletének tájékoztatása szerint az adott rakpartszakaszok lezárása után azonnal megkezdődött a gépjárművek elszállítása a XIV. kerület, Írottkő parkban lévő telephelyre. Innen a forgalmi engedély, a jogosítvány, illetve a tulajdonjogot megnyugtatóan igazoló egyéb dokumentumok felmutatásával lehet elvinni a gépjárműveket.

Hétfőn a személygépkocsit 8 840 forint, a teherautót 24 520 forint kifizetése ellenében lehet átvenni, és ez a költség naponta 500 forinttal növekszik mindkét járműtípus esetében.

Egy hét a levonulásig

A Duna Magyarországi szakaszán egy hétnél is tovább tart, amíg levonul az árhullám, a Kisalföldön már hétfőn tetőzik, Mohácsnál pedig várhatóan szombaton - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa az MTI-t. A fővárosban kedden-szerdán lesz a legmagasabb a vízállás, várhatóan kb. 780 centiméter.

Tájékoztató az árvízvédelmi helyzetről

Kedden Demszky Gábor és Benkovics Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokság vezetője sajtótájékoztatót tartott a főváros árvízvédelmi helyzetéről, az eddig megtett intézkedésekről és a Duna áradása következtében szükséges aktuális teendőkről.

A forgalmi dugók elkerülése érdekében a főpolgármester arra kéri Budapest lakosait, hogy a következő napokban autójuk helyett használják a tömegközlekedési eszközöket, a főváros ugyanis a vízzel elöntött alsó rakpartok nélkül nem tudja biztosítani a közlekedést, főként az ünnepek előtt. Hangsúlyozta, hogy Budapesten magas vízállás miatt nincs veszélyben senkinek a vagyona vagy az élete.

Szólt arról, hogy a fővárosi védekezés még szombaton a III. kerületi Kossuth Lajos üdülőparknál kezdődött el, ahol mintegy 4200 homokzsákot helyeztek el, és felállítottak egy mobil gátrendszert is. Jelenleg a XIII. kerület Meder utcánál, valamint a Népszigetnél a hullámtér gátjainak megerősítését végzik

"Operatív árvízvédelmi törzs"

Hétfőn mintegy 20 centiméter körüli emelkedéssel lehet számolni - közölte Szilágyi Mihály, a vasárnap megalakult budapesti operatív árvédelmi törzs vezetője.

A Duna áradásának megfelelően a főpolgármester intézkedésére a Fővárosi Csatornázási Műveknél megalakult a budapesti operatív árvízvédelmi törzs és a budai oldalon, valamint a Margitszigetnél elrendelték a másodfokú, Pest északi oldalán, valamint középső részén pedig az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A fővárosi árvízvédelmi vonalon a szakaszmérnökök mindenütt elfoglalták helyüket, irányítják a szükséges árvédelmi munkákat.

Ezzel együtt a fővédelmi vonal száz pontján gondoskodtak az úgynevezett árvédelmi kapuk - a Dunához vezető utak, aluljárók - lezárásáról, a megszakítás nélküli árvédelmi vonal biztosításáról. Már nem gravitációsan, hanem már mindenütt szivattyús átemeléssel vezetik be a szennyvizet a Dunába.

A főváros lakosságát nem fenyegeti az árhullám, ám a fővédelmi vonalakon belül, az úgynevezett hullámtérben, főként a Római-parton, csónakházak és egyéb épületek egy része már vízben áll.  • Hírek
  • Megtakarítás