Tovább árad a Duna, folytatódik a torlódás

2002.03.26. 08:54
Egy nap alatt 60 centimért emelkedett a Duna, így kedd reggel elérte a 760 centiméteres magasságot. Budapest árvédelmi vonalain éjszaka is ügyeletet tartottak, közel száz szivattyútelep dolgozik. A védelem nyolc méteres vízmagasságig nyújt biztonságot. A főváros útjain marad a torlódás.
Budapestnél folytatódott a Duna áradása, hétfő reggeltől kedd reggelig 60 centiméteres növekedéssel 760 centiméterre emelkedett a víz szintje a fővárosi szakaszon - tájékoztatta az MTI-t kedden reggel Szilágyi Mihály, az árvízvédelem budapesti operatív törzsének vezetője.

Még negyven centi biztonság

Budapest 90 kilométer hosszú árvédelmi vonalain az éjszaka is ügyeletet tartottak, figyelték a folyót. Egyúttal folyamatosan magasították az árvízvédelmi kapukat, amelyek most már lehetővé teszik, hogy a víz 8 méteres szintjéig biztonságos védelmet nyújtsanak a főváros lakosságának.

A fővédelmi vonalak mögött összegyűlt csapadékvizet és a lezárt szennyvízcsatornák vizét 87 szivattyútelep emeli át a Dunába. Az éjszaka mozgó árvédelmi csoportok járták végig a védelmi vonalakat, de különösebb beavatkozásra sehol sem volt szükség. A gátak szivárgása sem ad okot aggodalomra.

A folytatódó áradás miatt feltehetően a nap folyamán tovább növelik a készültségi fokot, s így Buda északi védvonalán és a Margitszigetnél sor kerül a harmadfokú készültség elrendelésére.

Szerdán tetőzik Budapesten

Komárom-Esztergom térségében tetőzik a dunai árhullám - tájékoztatta az Indexet Göncz Benedek, az Országos Vízügyi Igazgatóság főosztályvezetője. Előre láthatólag a fővárosban szerda dél tájban kezdődik a tetőzés 78 centiméteren. A szakember szerint egy hosszan elnyúló, legalább 12 órán át tartó tetőzésre lehet számítani.

Az árvízvédelmi szempontból mentesített területeken nem kell számolni problémákkal, ellenben az ártereken és hullámtereken lévő ingatlanok most komoly veszélynek vannak kitéve - közölte Göncz Benedek.

A jelenleg árhullám mértéke azonos az 1991-es évivel. A legnagyobb jég nélküli áradást 1965-ben regisztrálták a Dunán, az abszolút rekord, 1030 centiméterrel egy jeges áradás formájában volt 1838-ban.

Továbbra is torlódik a forgalom

A budai és a pesti alsó rakpart lezárása miatt erős forgalmi torlódásra lehet számítani a folyóval párhuzamos útvonalakon, továbbá a Nagykörút és a Duna közötti városrészben. Ezért a zsúfoltság elkerülése érdekében ajánlatos, hogy a személygépkocsik helyett elsősorban a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe az utasok.

A forgalomkorlátozást csak abban az esetben lehet feloldani, ha vízszint tartósan 600 centi alá csökken. Ekkor húzódik vissza a víz a rakpartokról. - Erre várhatóan a hétvégén kerül sor - mondta az Indexnek Országos Vízügyi Igazgatóság szakembere.

Vidéki helyzetkép

A Szigetközben - Nagybajcsnál - a Duna hétfői tetőzése óta kedd reggel hat óráig 25 centiméterrel apadt a víz, ezért másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. A Duna teljes magyar szakaszán az éjszaka lényegében nyugalomban telt el, sehol sem okozott különösebb gondot a levonuló árhullám.

A folyó mentén Szigetköztől Nagymarosig továbbra is harmadfokú, Nagymaros és Tas között másodfokú, Tas és Baja között pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Az előrejelzéseknek megfelelően kedden Komáromnál megkezdődött az árhullám tetőzése és a nap folyamán ugyancsak sor kerül a tetőzésre Esztergomnál is.

  • Tippek
  • Bankszámla