Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Árvízvédelmi készültség a Duna mentén

2002.08.10. 13:33
Várhatóan lezárják a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát vasárnap délben. A megáradt Duna és több mellékfolyó mentén összesen 412 kilométer hosszú gátszakaszon tartanak első illetve másodfokú árvízvédelmi készültséget.
Várhatóan lezárják a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát vasárnap délben - közölte szombaton a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya. Eszerint a dunai árhullám levonulása miatt Demszky Gábor főpolgármester vasárnap 12 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a budai árvízvédelmi szakaszokon. Ennek részeként kerülhet sor az alsó rakpart lezárására.

Az árhullám által leginkább veszélyeztetett térségek: a Római part, a XI. kerületi Irhás árok, a Hosszúréti patak környéke, a II. kerületi Nagy-Ördögárok rendezetlen szakasza, valamint a III. kerületi Shaffer árok és a Kőbánya úti árok. A főpolgármester kéri Budapest lakosságát, hogy amennyiben tehetik, kerüljék el a veszélyeztetett területeket.

Budapestnél szombaton reggel 7 órakor 538 centiméteres vízszintet jelzett a lánchídi vízmérce, 23 centiméterrel magasabbat, mint amennyit a korábbi előrejelzések szerint vártak. A reggeli adatok alapján Budapestnél feltehetően hétfőn a déli órákban várható a dunai áradás tetőzése 600-625 centiméter körüli vízszinttel. Ennek megfelelően a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. árvédelmi erői megkezdték azoknak a csatornanyílásoknak az elzárását, amelyekbe a vízszintemelkedés miatt a Duna vize befolyna. Az áradás budapesti tetőzéséről a nap folyamán készülhet pontosabb előrejelzés, amely módosíthatja az árhullám fogadásának előkészületeit, illetve az alsó rakpartok lezárásával kapcsolatos elképzeléseket.

Árvízvédelmi készültség a Duna mentén

A megáradt Duna és több mellékfolyó mentén összesen 412 kilométer hosszú gátszakaszon tartanak első illetve másodfokú árvízvédelmi készültséget - közölték az Országos Vízügyi Hivatal központi ügyeletén. Másodfokú a készültség a Szigetközben a Duna, továbbá a Tarna mentén Tarnaméra környékén. Figyelőszolgálatot tartanak a Dunán Komárom és Esztergom térségében, Győrött a Mosoni Duna torkolatánál, továbbá a Rába, a Rábca, a Zagyva, a Tarna és a Sajó felső szakaszán.

A Duna ausztriai szakaszán meggyorsult az apadás, több helyen egy nap alatt egy méterrel csökkent a vízállás. Szombaton Pozsony térségében várható a tetőzés. Nagybajcsnál a vízszint már elérte azt a magasságot, amely szerint megfontolandó a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése. Amennyiben továbbra is gyorsul az apadás, akkor előfordulhat, hogy nem lesz szükség harmadfokra, mert csak rövid ideig éri nagyobb víznyomás a gátakat.