Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ismeretlen anyag ömlik a Dunába Csepelnél

2005.11.07. 16:11
Kapcsolódó cikkek (1)
A Tűzoltóság szerint nem veszélyes az az anyag, ami Csepelen ömlik a Dunába. A mosóvízszerű folyadékot laborban vizsgálják meg.

Ismeretlen anyag folyik a Dunába a XX. kerületben. A fehér színű folyadék a Hárosi Laktanya mögötti üres teleknél, egy csatornából kerül a folyóba.

Az eddigi vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a folyadék egy közeli papírgyárból származik. A mintát kivizsgálásra az Agrokémiai Laborba szállították.

A Fővárosi Tűzoltóság ügyeletes diszpécsere az Indexnek elmondta, hogy az említett telken egy hatvan centiméter átmérőjű csőből kerül a Dunába az ismeretlen anyag.

"Ez egy tejszínű folyadék, ami a helyszíni gyorstesztek alapján valamilyen savas anyag lehet, és percenkén húsz liter ömlik belőle a Dunába. Valószínűleg a régi gyár területén lehet a forrása, de a folyadék jól oldódik a vízben, és nincs súlyos környezetkárosító hatása. Valamilyen mosóvíz lehet, de a további munka a csatornázási művekre tartozik"- mondta diszpécser.

"A csatorna, amiből az ismeretlen anyag folyik, a közeli papírgyárhoz van bekötve, ezért a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi Hivatal hatáskörébe tartozik, hogy eljárjon az ügyben" - mondta Báthori Mariann sajtószóvivó.

A Környezetvédelmi Hivatalban csak az igazgató engedélyével nyilatkozhatnak, akit nem sikerült elérni. Így továbbra sem derült ki, hogy pontosan mi is ömlik a Dunába.