Donát
-4 °C
2 °C

Kiégett egy dunai üdülőhajó

2005.10.03. 07:28
Teljesen kiégett majd elsüllyedt a Bős közelében lángra lobbant dunai román üdülőhajó. Az utasokat sikerült kimenteni, de az egyik kajütben szénné égett holttestet találtak. A tüzet az okozta, hogy az egyik kajütben villanyrezsóval akartak főzni.
Teljesen kiégett, majd elsüllyedt a Duna bősi térségében vasárnap délután lángra lobbant, Bécs felé tartó, négyemeletes Oltenita román üdülőhajó. A személyzet egy tagja meghalt.

Nézze meg képeinket!

A hajó délután, néhány folyamkilométerrel az előtt gyulladt ki, hogy behajózott volna a bősi erőmű zsilipkamrájába. Este már tudni lehetett a tűz okát: az egyik kajütben valaki főzni akart, miközben egy feltehetően szabályellenesen használt villanyrezsó kigyulladt, és a tűz az egész hajóra kiterjedt.

A kapitány azonnal partközelbe kormányozta, majd lehorgonyozta a hajót, így a nagy erőkkel a helyszínre érkező tűzoltók az utasokat sértetlenül partra tudták menteni. Egy személy, a hajózenekarhoz tartózó énekesnő azonban eltűnt. Kezdetben nem lehett tudni, hogy a lángok végeztek vele, vagy hogy a menekülés reményében vízbe ugrott. Ezt tette a hajót utolsóként elhagyó legénység is, de ők szerencsésen ki tudtak úszni a partra. Később az egyik kajütben szénné égett holttestet találtak, aki vélhetően az énekesnő lehet.

Belgák bérelték

A négy emeletes román üdülőhajón 43 tagú román személyzet, valamint 77 belga és norvég állampolgárságú utas tartózkodott, akik többsége sértetlenül, a legénység néhány tagja pedig apró sérülésekkel megúszta a hajótüzet.

Este félszáz tűzoltó és 24 vízágyú és több csónak személyzete oltotta az elfeketedett hajótest helyenként még vörösen izzó, de már nem lángoló szerkezetét.

A dunaszerdahelyi tűzoltóság tájékoztatása szerint a hajótüzet nem a személyzet, nem is az utasok észlelték, hanem a közvetlen vízparton fekvő Szap község lakosai vették észre, akik egy szakaszon a parton futva kísérték az égő hajót, majd értesítették a tűzoltókat.

Egy szemtanú elmondása szerint az első percekben senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a hajón tartózkodók nem tudnak a tűzről. "Érthetetlen, hiszen a hajót akkor már sűrű füstoszlop kísérte, s ha azt nem, legalább minket, a parton riadtak kiabálókat észre kellett volna venniük" - mondta egy szemtanú.

Más forrás szerint a hajó személyzete ekkor már maga próbálta oltani a tüzet, de a lángok gyorsan terjedtek, és ezért önerőből nem tudtak megküzdeni a lángokkal. A partközelbe kormányozott hajót több utas már korábban, a vízbe ugorva hagyta el. Mindegyikük szerencsésen partra úszott.

Későbbi információk szerint a hajót egy dán társaság bérelte a román tulajdonostól.

A víz színén lángol az üzemanyag

Hétfőre virradó éjjel fél kettőkor a négyemeletes hajótest középső része, a gépház és az üzemanyagtartály is lángba borult, és nem sokkal később a száz méter hosszú hajótest megroppanva a víz alá merült. A hajónak csupán a felső fedélzete látszik ki a vízből, körülötte pedig lángol a kifolyt üzemanyag.

A tűzoltók azóta elsődlegesen a környezeti károk mérséklésére összpontosítanak: haboltóval próbálnak úrrá lenni a lángolva terjedő gázolaj fölött. A munkát nehezíti, hogy speciális tűzoltóhajó nem áll a rendelkezésükre.

Az MTI hétfő délelőtti jelentése szerint még oltják a vasárnap délutáni hajóbaleset nyomán keletkezett tüzet. A folyó magyarországi szakaszán szakadozott olajfoltok jelentek meg, amelyek az ivóvíz minőségét nem veszélyeztetik, nyilatkozta Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) helyettes államtitkára hétfőn az MTI-nek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft