Ágnes
-1 °C
2 °C

Tovább keresik a Dunába zuhant repülőt

2005.09.26. 13:33
A pilóta hibájából szenvedehettt balesetet szombaton egy kisrepülőgép Dömös és Nagymaros térségében. A gép beleakadt egy magasfeszültségű vezetékbe, és a Dunába zuhant. A pilótát a Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet még nem hallgatta meg, így két nappal a történtek után, még nem tudni biztosat a baleset okairól.

A rendőrség szerint a baleset feltehetőleg azért következett be, mert a pilóta megsértette a légi közlekedési szabályokat, ezen a helyen ugyanis a lakott területre érvényes 300 méter volt az engedélyezett minimális repülési magasság, ám a kisgép ennél jóval alacsonyabban repült. A Váci Rendőrkapitányság emellett a vasúti és a közúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt is eljárást indított, a pilótát azonban a korábbi hírekkel ellentétben egyelőre még nem gyanúsították meg.

Mégis tovább keresik a Nagymarosnál Dunába esett kisrepülőt egy tűzoltó hajóval. Jelenleg a váci Duna ágban kutatnak egy műszer segítségével, a Szent Flórián tűzoltó hajó fedélzetéről - mondta Zsuffa András, az Octopus tengeri régészeti kutató egyesület vezetője az MTI-nek. Tájékoztatása szerint a side scan sonar nevű hangradar "átlátja" a folyómeder teljes szélességét. A Pest Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóreferense hétfőn délelőtt még azt közölte az MTI-vel, hogy felhagytak a kisrepülő keresésével, ugyanis drága a kutatás, a megtalálás esélyei pedig egyre rosszabbak. A tűzoltóság gyakorlatot tart a Dunának ezen a szakaszán, ez teszi lehetővé, hogy folytatódjék a keresés - magyarázta Zsuffa Antal.

Beleakadt a vezetékbe

A Zlin 142 típusú egymotoros magánrepülő Zebegény közelében szállva beleakadt egy áramtalanított, magasban feszülő vezetéknek, és valószínűleg emiatt kényszerleszállást hajtott végre Nagymarosnál a folyón. A pilóta a partra úszott, a gép elsüllyedt. A katasztrófavédelem és a rendőrség emberei szombat éjjel megtalálták a repülőt, de a partra emelés kétszer is kudarcba fulladt, másnap pedig már eredménytelenül keresték a roncsot.

A balesetnek közvetve volt egy sérülje, ugyanis a vezeték, aminek a gép nekirepült, leszakadt és az útra csapódott, benne pedig felbukott egy arra haladó motoros. Az esés miatt a férfi könnyebben megsérült, azóta már ki is engedték a kórházból. A rendőrség tovább vizsgálja a baleset körülményeit.

Nem lesz egyszerű a kivizsgálás

A szombat este lezuhant kisgép a Dunakeszi Reptérről szállt fel, vezetője tapasztalt pilótának számít, és bár a helyi repülőklub tagja ugyan, de nem klub által üzemeltetett géppel szállt fel. Érvényes pilóta-jogosítvánnyal bármelyik reptéren bérelhető gép, aminek műszaki állapotáért az üzemeltető felelős. A most lezuhant gép a nyár elején esett át a kötelező éves légialkalmassági műszaki felülvizsgálaton, és a pilóta papírjai is rendben voltak

A Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet szakértői próbálják rekonstruálni, mi lehetett a baleset oka. A pilótát még nem hallgatták meg a történtekről, és az, hogy a roncsokat még nem találták meg, nem könnyíti meg a baleset körülményeinek tisztázását, tudtuk meg Mészáros Lászlótól, a PoLéBiSz igazgatójától hétfőn. Így továbbra sem tudni, hogy a két feltételezés közül - miszerint a gép azért zuhant a Dunába, mert beleakadt a távvezetékbe, illetve hogy már eleve kényszerleszállás közben szakította el a kábelt -, melyik a helytálló.