Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Egy hónap alatt három hajó futott zátonyra Dunaföldvárnál

2006.10.16. 20:27
Ismét zátonyra futott egy hajó Dunaföldvárnál; ebben a hónapban ez a harmadik vízi jármű, amelyik bajba jutott a folyónak ezen szakaszán - közölte Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

Bajkó Erika elmondta, hogy hétfőn reggel egy osztrák lobogó alatt hajózó áruszállító 150 méterre a dunaföldvári híd felett feneklett meg egy köves zátonyon. Hozzátette: a két bárkát is toló áruszállító mentésére Budapestről érkezett tolóhajó, de eddig nem sikerült levontatnia a zátonyról a fennakadt vízi járművet. Személyi sérülés nem történt.

Felidézte, hogy a pórul járt áruszállítótól néhány kilométerre pénteken egy másik, holland áruszállító hajó is zátonyra futott. Ez a vízi jármű hétfőn délelőtt saját erőből lekerült a zátonyról.

A folyónak ugyanezen szakaszán már zátonyra futott egy holland hajó október elején. Akkor egy utasszállító hajó 64 utassal és 19 főnyi személyzettel a fedélzetén a hajózóútról letérve feneklett meg. A vízi jármű végül a Duna vízszintjének éjszakai emelkedése következtében akkor saját erőből került le a zátonyról.

Bajkó Erika elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a balesetek körülményeit, de az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy szükség lesz egy sürgősségi biztonsági ajánlás kiadására. Ebben azt javasolnák, hogy szabályozzák újra a hajózó utak kitűzésének rendjét, úgy, hogy az ehhez szükséges mérések gyakorisága illeszkedjen a folyók medrének változásához.