Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem robbanás történt a Dunaferr üzemében

2004.04.23. 07:18
Az eddigi vizsgálatok szerint nem robbanás, hanem egy váratlan kémiai reakció miatt fröccsent ki a több tonna forró nyersanyag a Dunai Vasműben - értesült a Magyar Televízió.
A szakértők vizsgálják, hogy történt-e emberi mulasztás a Dunaferr üzemében. A társaság emellett belső vizsgálatot indított, ennek eredményétől függ, hogy szigorítják-e a biztonsági szabályokat.

A baleset az egyik tartálynál történt egy egyébként rutinszerűen elvégzett munkánál. Az acélgyártó üst újraindításánál egyelőre tisztázatlan okból több tonna nyersvas fröccsent szét mintegy 50-60 méteres távolságban. A forró nyersanyag három munkást égetett meg, közülük kettőt súlyosan.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a szakértők azt valószínűsítik, hogy egy váratlan és egyelőre megmagyarázhatatlan kémiai folyamat miatt fröccsent ki a több mint 1300 fokos nyersvas és salak keverék a tartályból.

A baleset körülményeit államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendőrség és a munkavédelmi felügyelőség. A Dunaferr emellett külső szakértőket kér fel és a vállalatnál belső vizsgálat is indult.

"Miután egy eddig nem ismert jelenséggel állunk szemben, meg kell tudnunk, hogy mi okozta, mert nem szeretnénk, ha újra bekövetkezne valamilyen hasonló esemény" - mondta Hónig Péter a Dunaferr Rt elnök-vezérigazgatója az MTV kérdésére.