Szabolcs
20 °C
35 °C

Tovább mûködik a Duna-Profit Ingatlanszövetkezet

2003.10.06. 22:36
Mûködésének folytatásáról döntött a Duna-Profit Ingatlanszövetkezet hértfõi közgyûlésén, ahol csaknem egyhangúan vetette el a megjelent kétezer befektetõ a társaság mûködésének megszüntetését.
Döntöttek a mûködés folytatásáról, és petíciót írtak alá a rendõrségi nyomozás megszüntetéséért a Duna-Profit Ingatlanszövetkezet befektetõi. A rendõrségnek címzett petíciót a több mint 2000 jelenlévõ szinte mindegyike aláírta, állásfoglalásukat azzal indokolták, hogy a hatósági eljárás akadályozza a szövetkezet mûködését. A nagy többségben megjelent tagok ugyanígy csaknem egyhangúlag fogadták el, hogy nem veszik ki befektetett pénzüket a társaság kasszájából, hogy a szövetkezet folytathassa mûködését

A szövetkezet tagjai csaknem egyhangú szavazással elvetették azt a javaslatot, hogy szüntessék be a mûködést, mert belátták, hogy a Sajóvelezden létesítendõ ablakgyártó cég - amely mára körülbelül 80 százalékban elkészült -, a beruházás félbehagyása esetén csak értéke töredékét érné. Megszavazták azt is, hogy a továbbiakban zárt rendszerû lesz a tagság, hogy még a látszatát is elkerüljék a piramisjátéknak. Az igazgatóság tagjai ugyanakkor vállalták, hogy ezentúl fizetésük 50 %-ért fognak dolgozni. A szövetkezet a költségek kímélése érdekében döntött arról is, hogy nyolc vidéki irodája közül ezentúl csak négyet tart meg.

A hétfõ esti közgyûlésen egyébként a szövetkezet vezetõsége megerõsítette, hogy a 7,1 milliárd forintos vagyon mindenféle hitelfelvétel nélkül teremtõdött meg. A tagság elfogadta, hogy a lejárt követeléseket a szövetkezet a továbbiakban hat hónapon túl fizesse ki. Ugyanígy jóváhagyták azt is, hogy mivel az ablakgyártó üzem elkészültével nõ a szövetkezet értéke, a különbözetet osztalékként fizessék ki a tagok részére. A tagság korábban szkeptikus részének soraiban megdöbbenést keltve a közgyûlésen megjelent Némethy András elnök is, ezzel is demonstrálva, hogy nem látja okát a rejtõzködésnek.

Az ingatlanbefektetési szövetkezet ellen szeptember 18-án tett feljelentést a társaság két ügyfele, a nyomozók a feljelentés után a szövetkezet fõvárosi és vidéki irodáiban is házkutatásokat tartottak. A hatóság egy idõre a szövetkezet számláit is zárolta, és körözést adott ki az elnök ellen is, ezt azonban már visszavonták. Az igazgatósági tagok szerint a feljelentéshez és az annak nyomán kialakult helyzethez az vezetett, hogy ebben az évben már négy ingatlanszövetkezet ellen indult rendõrségi eljárás, s ez keltett pánikot a Duna-Profit befektetõi között