Piroska
-2 °C
5 °C

Tehénlepényt küldözgetnek az új-zélandi politikusoknak

2003.07.15. 11:58
Tiltakozásul a bevezetendő "szellentésadó" ellen, az új-zélandi gazdák birka- és tehénürüléket postáznak az ország politikusainak.
Az új-zélandi posta kimutatásai szerint eddig húsz csomag birka- és tehénürüléket kézbesítettek az ország parlamentjének épületébe. A posta szóvivője szerint a "szellentésadó" ellen tiltakozó gazdák - akik a "Növeld a bűzt" kampányban vesznek részt - küldeményei veszélyeztetik a postai dolgozók egészségét. A cég azóta intézkedett, és a kézbesítőknek védőszemüveget és kesztyűt kell viselnie az ilyen csomagok kézbesítésekor. A rendőrség bejelentette, hogy ha valami szabálytalanságra bukkannak, akkor megbüntetik a feladókat, jelentette az Ananova.

Szellentés adó

Az új-zélandi parlament döntése nyomán jövő évtől adót kellene fizetniük a farmeroknak a kérődzők által kibocsátott bélgázok után. A tehenekből, birkákból és egyéb kérődzőkből kiáramló gázok az egész világon súlyos problémát jelentenek: az innen származó metán alkotja az összes üvegházhatást fokozó gázkibocsátás tizenöt százalékát. Az új-zélandi tudósok azt állítják, hogy az ország területén élő szarvasmarhák és birkák által kibocsátott metángáz alkotja az ország éves üvegházhatást okozó gázkibocsátásának felét. A kérődzők Új-Zéland metánkibocsátásának kilencven százalékáért felelősek.