Sára, Márió
2 °C
6 °C

Dunakanyar: túl a csúcson

2006.04.05. 15:51
A Dunakanyar településein a víz apadását regisztrálták szerdán délelőtt, illetve délután. Kismaroson 10 centivel, Nagymaroson 8-10 centivel apadt a víz a helyiek szerint. Verőcén a Dunamező nevű rész továbbra is vízzel borított, de ott csak olyan területeket veszélyeztetet az ár, ahol egyáltalán nem, vagy alig laknak.

Nagymaroson szerda délelőtt le volt zárva a Nyár utca, ahol öt napja most először nem tört fel aszfaltból a víz. A Molnár utca és a Német utca környékén viszont szivattyúzták a vizet, amely még mindig magasan áll, és helyenként a főutat, a Váci utat is elborítja. Feltűntek immár tűzoltók is a városban, ahol eddig csak a katonaság dolgozott.

Új sisakot kapott a kápolna

Budapestről is érkeztek katonák Nagymarosra, korábban Kaposvárról jött honvédek védték a várost. A városban nyugalom van, még az is kiderült, hogy kedden jutott idő a kápolna tornyának kicserélésére, pontosabban, új vörösréz sisak felszerelésére. (A korábbi horganyból készült tornyot állítólag ellopták.)

Panaszkodnak a Zebegényiek: kerülniük kell a nagymarosiak miatt
Az Indexet megkereste néhány zebegényi lakos, akik amiatt panaszkodtak, hogy a Nagymaroson át vezető főutat lezárták, és oda csak Nagymaros polgárai vagy a városban dolgozók hajthatnak be az árvíz idején. Emiatt a zebegényieknek 25 kilométert kell kerülniük egy nagyon rossz úton, Kóspallag felé. A nagymarosi polgármesteri hivatalban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy valóban azt ajánlják, hogy ne menjenek át a környező települések lakói a városukon, mert akadályoznák a mentési munkálatokat. Ezért gyakorlatilag lezárták a várost a máshol lakók elől. Aki Nagymaroson dolgozik, az azért behajthat a városba - tudtuk meg.

Kismaroson keddről szerdára virradóra úgy tűnt, hogy áttört a gát. Éppen ezért polgárőrök érkeztek Újpestről, hogy segítsenek, de rögtön látták, hogy vaklárma volt az egész - pontosabban valamiféle szivárgás, buzgár-feltörés lehetett, de gátszakadás nem -, de legalább hoztak a meghibásodott szivattyúk helyett újabbakat.

Vácon a Gombás-patak okozza a legtöbb problémát

Kismaroson tűzoltók és katonák is dolgoztak a helybeliekkel együtt, s itt is apadt a víz, amint azt a bevezetőben már említettük. Itt továbbra is a Rév utca és a Duna utca a legveszélyeztetettebb.

Vácon éjszaka befejeződött a tetőzés, amely 10 órán át tartott, a polgármesteri hivatal közlése szerint. Reggel nyolc órakor már "csak" 757 centin állt a mérce, ami 8 centivel alacsonyabb a keddi értéknél, a 2002-es szintnél pedig 3 centivel kisebb.

Ennek megfelelően közvetlenül a Duna partján kisebb az ár, viszont a Gombás-pataknál átmenetileg súlyosbodott a helyzet. A patak ugyanis félnapos késéssel követi a Duna szintjét, így ott most, szerda délután tetőzött a víz. Ez a patak árasztotta el a váci stadiont, és fenyegeti a Földváry lakótelep 120 házát. A patakon átívelő barokk híd környéke szintén vízzel van elárasztva, s a 2-es út immár teljes szélességében víz alatt van, tájékoztatta az Indexet Ferjancsics László alpolgármester.

Óránként egy centit apad a Duna Vácnál

Ferjancsics bízik abban, hogy a következő fél-egy napot a töltések már bírni fogják, hiszen a víz óránként egy centit apad Vácon, így még a patak mentén is a következő 24 órában enyhülni fog a helyzet.

Vácra is érkezett 38 katona, akik valószínűleg három napig dolgoznak a városban. Mellettük közel 100 középiskolai diák, 50 fős műszaki személyzet, 45 tűzoltó és 30 elítélt - a váci fegyház 'lakóiról' van szó - végzi a munkákat.