Ervin
14 °C
22 °C

Esőgyártáson dolgozik Kína

2006.04.19. 07:39
Tokiót és Koreát is beborította a nagy kínai porvihar. Pekingre hétfőn 300 000 tonna por hullott, szerdán mesterséges esővel próbálják megfékezni a vihart.

Mesterségesen létrehozott esővel akarja megfékezni a Peking és gyakorlatilag egész Észak-Kína életét lebénító provihart a kínai vezetés. A Központi Meteorológiai Hivatal szűkszavú jelentésében nem tért ki az esőcsinálás részleteire, írja az AP.

Pekinget a múlt hét végén érte el a tavaszi rendes porvihar, ami idén sokak szerint a valaha volt legrosszabb. Még a visszafogott komentárok szerint is legfeljebb öt éve, 2001 tavaszán volt rosszabb a helyzet. A hatóságok adatai szerint hétfőn, a porvihar eddigi legrosszabb napján egy nap alatt 300 000 tonna por hullott a városra, vastag porréteg fedte a házakat és az autókat.

A pekingi kórházak szerint megsokszorozódott a légzési problémákkal segítséget kérők száma, pedig a vihar miatt a hatóságok arra kérték a városiakat, hogy ne engedják utcára gyermekeiket.

A kínai porvihar kedden már Tokiót is elérte, ilyenre az elmúlt hat évben nem volt példa. A por a koreai félszigetet is bevonta, Szöulban vékony sárga réteg jelent meg az autókon és a házakon, jelentette az AP.

A meteorológusok előrejelzései szerint Koreában szerdán eső várható, Kínában pedig a porvihar újabb napja. Az előrejelzések szerint április-májusban további gigantikus porviharok várhatóak.

A pekingi vezetés az elmúlt években kezdett pormentesítő programba a megelőző évtizedek erdőpusztításai után. A fakitermelés miatti elsivatagosodás nagyban növelte a viharok hevességét és kiterjedését is. A korábban csak a középső, sivatagos tartományokra jellemző jelenség manapság gyakorlatilag egész Észak-Kínát sújtja. A kormány most fatelepítési programokkal próbál védőgyűrűket vonni a sűrűn lakott területek, így a nagyvárosok köré is.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft