Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Az NB I.-ben mosták a milliárdokat

2008.02.27. 14:31
Bérleti szerződéseken alapuló tízmilliárd forintos csalást derített fel a rendőrség; az elkövetők a pénzből vagyontárgyakat vettek, felélték illetve a diósgyőri NB I-es futballcsapatba fektették.

Az elmúlt évek legkiemelkedőbb csalássorozatát derítette fel a rendőrség, jelentette be szerdán Papp Csaba ezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda Gazdaságvédelmi Főosztályának vezetője. A nagyszabású, szerteágazó és igen szövevényes gazdasági bűncselekmény vetekszik a Kulcsár-üggyel: a rendőrség alapos gyanúja szerint a bűnszervezetben tevékenykedő cégvezetők 2002 novembere óta tízmilliárd forintos kárt okoztak 51 takarékszövetkezetnek azzal, hogy 6 bérbeadó cégen keresztül 1450, zömmel hamis vagy hamis adatokon alapuló bérleti szerződést kötöttek 315 bérbevevő céggel, és az ezeken a szerződéseken alapuló követelést egymástól függetlenül eladták a takarékszövetkezeteknek.

A rendőrség eddig négy embert vett őrizetbe: jelenleg úgy tűnik, hogy B. Attila Gábor, K. László Pál, H. Andrea Katalin és H. Ferenc volt a bűnszervezet négy fő irányítója, ők vezették a bérbeadó cégeket, mondta Trapp Zoltán főtörzszászlós, a Nemzeti Nyomozóiroda gazdaságvédelmi főosztályának nyomozója.

Profi futballba fektettek

Úgy tudni, hogy H. Ferenc azonos a diósgyőri futballklub egykori tulajdonosával, Hubicsák Ferenccel, a rendőrség ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a csalással szerzett pénz egy jelentős részét a profi futballba fektették az elkövetők, és hogy H. Ferenc "az általa tulajdonolt vagyonvédelmi cégen és az üzletkörébe tartozó más cégeken keresztül részben infrastruktúrát biztosított a bűncselekmény elkövetéséhez, részben maga is irányította a bűnszervezetet".

A Havariapress szerint Hubicsák Ferenc építőipari gépeket bérbe adó céget alapított, és legalább ezer fiktív szerződés köthető a vállalkozásához. Hubicsák lányának vagyonszerzése is a nyomozás részét képezi: a csalással gyanúsított vállalkozó a lánya nevére, 22 különböző cégre szerzett gyanús körülmények között tulajdonrészt, írja a Havariapress.

A nyomozás 2005 végén indult, ekkor került a rendőrség látókörébe a hosszú lappangási idejű gazdasági bűncselekmény-sorozat. Eddig 150 tanút hallgattak ki, a négy gyanúsítottat a múlt héten tartóztatták le, házkutatásokat is tartottak náluk, egyiküknél - feltehetőleg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egyik hivatalos rendezvénybiztosítójának, a Leo Security őrző-védő cégnek az ügyvezető igazgatójánál, Hubicsek Ferencnél - több fegyvert is lefoglaltak. A Havariapress információi szerint a Leo Security biztonságtechnikai cég fegyvertartási engedélyeit a nyomozásban a rendőrség vissza is vonta. Többen úgy vélik, Hubicsák letartóztatásával nemcsak a DVTK finanszírozása kerülhet komoly veszélybe, de az MLSZ rendezvényeit is biztosító cég is megszűnhet rövid időn belül. (A Leo Security több, első osztályú futballklubbal is szerződésben áll.)

A Leo Security az elmúlt két évben kapcsolatban állt a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) is, jelenleg is élő szerződése van. "Az ügyvezetővel személy szerint nem volt kapcsolatunk, a munkatársaival ellenben igen. Mivel az MLSZ-t hivatalosan senki nem kereste meg eddig, nem tudunk állásfoglalást közzétenni. Ha a nyomozás majd halad, akkor teszünk lépéseket" - mondta Serényi Péter az MLSZ sajtófőnöke.

Négy hét múlva Zalaegerszegen lesz mérkőzése a magyar válogatottnak, előfordulhat, hogy már nem a Leo vigyáz a rendre.

Hamis szerződésekkel csalták ki a pénzt

A nyomozás még javában tart, az ügy szövevényességét jól jelzi, hogy egyelőre csak hét feljelentés érkezett be a rendőrökhöz, akik korábban azért nem számoltak be az esetekről, nehogy kitörjön a károsult takarékszövetkezetek betétesei között a bankpánik. A vidéki pénzintézeteket egyébként véletlenszerűen választották ki, volt, amelyik csak tízmilliót bukott, de volt, amelyiknél elérte a milliárdot is a kár. A domoszlói takarékszövetkezet csődbe is ment.

A bűnszervezet - nagy vonalakban vázolva - úgy működött, hogy a hat bérbeadó cég lízingelhető eszközöket (gyógyászati felszerelések, építőipari gépek, járművek, számítógépek) adott bérbe, lízingeltek cégeknek, és a kintlévőséget eladták a takarékszövetkezetknek. Csakhogy a 14 milliárd forint összértékű, 1450 darab bérleti szerződés töredéke volt csak valós, egy részük egyszerűen hamis volt, olyan cégnevekkel, amik nem is tudtak az ügyletről. Sok szerződés esetében nem is létezett a papíron szereplő eszköz, vagy értéke a valóságban jóval kisebb volt, mint a szerződésben eltüntetett összeg. Olyan is előfordult, hogy több szerződést kötöttek ugyanarra a tárgyra, illetve ugyanazzal szerződéssel több követelésérvényesítést is eladtak.

A takarékszövetkezetek azért nem fogtak gyanút, mert az elkövetők a közös tulajdonú bérbevevő cégek révén a kicsalt 14 milliárdból négymilliárdot vissza is fizettek, hogy a folyamatot fenntartsák. A rendőrség még nem tudja, hogy a tízmilliárd forintból mennyit éltek fel és mennyit fektettek vagyontárgyakba, illetve különböző gazdasági társaságokon keresztül az NB I-es futballklub működtetésébe, a lefoglalások jelenleg is zajlanak.

Szanka Ferenc, a nyomozást felügyelő Csongrád Megyei Főügyészség ügyésze elmondta, hogy ha sikerül rájuk bizonyítani a tízmilliárdos csalást, akkor a gyanúsítottak öttől húsz évig terjedő börtönnel sújthatók.

H. Ferenc és K. László Pál cégei

A Diósgyőr korábbi tulajdonosa volt, de ezen túlmenően is a magyar labdarúgás egyik meghatározó háttérfigurájának számított Hubicsák Ferenc. Az üzletember 2007. március 14-ig volt a cégnyilvántartás szerint jelentős részesedésű tulajdonos abban a ma már felszámolás alatt álló NSA Lízing Kft.-ben, amely a diósgyőri focicsapat egyik tulajdonosa volt 2006. tavaszáig. Ugyancsak az egyik tulajdonosa volt annak a Futball Management Groupnak (FMG), amely 2007. márciusáig volt a ma már a Szeviép birtokában lévő klub többségi tulajdonosa.

Hubicsáknak 2005. nyarától volt érdekeltsége a miskolci fociban. A helyi hírek szerint amikor birtokossá vált akkor Sportinvest Kft. nevű cégével, a miskolci futballisták új autókat kaptak a Dunarent Kft. és a Dunarent Holding tulajdonában lévő IT-Consult Kft jóvoltából; a Dunarent egy Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég, a Wayne International Ltd. tulajdonában álló vállalkozás.

Az NSA és az FMG nevei nem sokat forogtak közszájon, annál inkább egy harmadik, szintén Hubicsák résztulajdonában lévő cégé, a Leo Security-é. A Leo, amelyben Hubicsák 2001-től 2006. áprilisáig volt tulajdonos, de a a most már nem elérhető honlapja tanulsága szerint annak ügyvezetője maradt azt követően is, hogy tulajdonrészét eladta, több NB I-es focicsapat (többek között a Honvéd, a Vasas, a Tatabánya, a Fehérvár és persze a Diósgyőr), az NB II-es FTC és Haladás, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos rendezvénybiztosítójaként ismertté. A foci révén Hubicsáknak nemzetközi kapcsolatai is kialakultak. Két éve a Borsod megyei napilapnak adot interjúban úgy fogalmazott: "vannak kapcsolataink Ukrajna, Horvátország és Szerbia felé is". A Leo biztosította a Papp László Aréna rendezvényeit, de a referenciái között található mások mellett az Auchan, az Office Depot, a Pólus Center és a Vidámpark is.

A Foltvarázs Kft. 2002-ben alakult, ma már szintén felszámolás alatt álló cég, amely 2006. májusában került Körmendi László Pál kizárólagos tulajdonába, de abban már 2002-ben résztulajdonos volt Körmendi László Pálné. A cég ellen 2007. nyarán adóhivatali végrehajtást rendeltek el. A cég két budapesti üzletet működtetett, és egy női magazint is elindított Foltvarázs címmel. Azonban a lap 2006-ban megszűnt, az előfizetők természetesen nem kapták vissza az évi 8000 forintos előfizetési díjat. Internetes fórumok szerint a Foltvarázs már 2006. őszén eltűnt, boltjai bezártak, már utolsó közüzemi számláit sem fizette be. A Foltvarázs természetesen szerepel az APEH adóslistáján is, vagyis köztartozásai meghaladták a 100 millió forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!