Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Hidegrekord, közlekedési káosz az USA déli részén

2003.01.24. 13:38
Szokatlanul hideg idő sújtja az Egyesült Államok keleti partvidékét. A hideg még Florida zöldség, és citrus-ültetvényeit is fenyegeti. A floridai farmerok érdekképviseletének szóvivője szerint a gazdák "imádkozzanak és gyújtsanak egy gyertyát, mert ennél többet úgysem tehetnek".
A Szibériából érkező hideg levegő valószínűleg minden eddigi hidegrekordot megdönt pénteken az Egyesült Államok keleti partjának déli részén, állítják a meteorológusok. Észak-Karolina lakossága megrohanta a bevásárlóközpontokat, hogy nagy mennyiségben vásároljon melegítő berendezéseket és hólapátokat, amikor körülbelül 30 centi hó esett csütörtökön. A nagy sietségben 2400 közlekedési baleset történt államszerte, szerencsére egy ember sem vesztette életét. Több helyen rekordközeli, mínusz 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletet mértek. Az észak-karolinai Charlotte-Douglas nemzetközi repülőtéren 16 járatot töröltek, egy pedig csak egy órás késéssel tudott felszállni.

Dél-Karolinában 900 közlekedési baleset történt a napokban a síkossá vált utak miatt. Az államban 31 megyében bezárták az iskolákat, 36 megyében pedig nem nyitottak ki az állami intézmények.

Veszélyben a gyümölcstermés

Florida középső részén a termelők rémálmai is valóra válhatnak, az időjárás-jelentések szerint éjszakára fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. Ez katasztrofális lenne az állam zöldség és gyümölcs termelése szempontjából. Az államban ebben az időszakban szüretelik a paradicsomot, az epret, az uborkát és a több fajta déli gyümölcsöt is, jelentette a CNN. J. Luis Rodriguez, a floridai farmerok érdekképviseletének szóvivője szerint a gazdák "imádkozzanak és gyújtsanak egy gyertyát, mert ennél többet úgysem tehetnek".