Szilárda
0 °C
6 °C

Rozsdatemetőre bukkantak egy fiatalember gyomrában

2004.12.15. 14:48
Egy, kezdetben skizofréniával ápolt beteget súlyos gyomorgörcsök miatt kellett a sebészetre vinni, ahol a műtét folyamán csaknem száz különféle fémtárgyat operáltak ki a gyomrából.

Dél-indiai orvosok nem mindennapi műtétet hajtottak végre egy gyomorfájdalmakra panaszkodó fiatal férfin, akit még december elején vettek fel Andra Prades város kórházába, számol be a groteszk egészségügyi esetről a sify.com indiai híroldal. A huszonkét éves fiatalembert korábban skizofréniával kezelték, és azután vitték át a Singareni Területi Kórház sebészetére, hogy csillapíthatatlanul hányni kezdett.

A gyomorgörcsökkel küzdő Nagarajut - akinek apja szénbányászként keresi kenyerét - azonnal megröntgenezték, és a felvételeken egy nagyobb fémtárgyat láttak az orvosok. A dr. Vamsi Mohan és dr. Sugunakar által vezett sebészcsapat azonban alaposan meglepődött, mikor felnyitva a beteg fiatalember gyomrát összesen kilencven kisebb-nagyobb fémtárgyat találtak.

Csodával határos módon a beteg nem veszítette életét a lenyelt vashalom miatt, ugyanis a fémdarabok - többek között kulcsok, szögek, csavarhúzók és egyéb szerszámok - a gyomrában maradtak és egy sem jutott belőlük a belekbe. A műtét után az orvosok azt is elmondták, hogy a tanulmányai megszakítására kényszerülő, huzamosabb kórházi ápolásra szoruló fiatalember túl van a nehezén.

Ferrofágia?
Elsősorban elmebetegeknél, vagy pszichés zavarokkal küzdőknél fordul elő az orvosi körökben jól ismert geofágia (homok-, szemétevés), a litofágia (kő-, kavicsevés), vagy a trichofágia (haj-, körömevés). A szokatlan "étrend" miatt vékonybél-elzáródás alakulhat ki, az elfogyasztott anyag emészthetetlensége, vagy térfogata miatt megbetegedik a páciens.