András, Andor
-3 °C
3 °C

Újabb Ebola-járvány Kongóban?

2003.02.18. 16:11
Feltételezhetően az Ebola-vírus miatt halt meg közel hatvan ember a Kongói köztársaság észak-nyugati részén, állították egészségügyi illetékesek kedden. Szakértők szerint a fertőzött főemlősök húsának fogyasztása okozza a járványokat Kongóban.
A kongói egészségügyi minisztérium jelentése szerint 58 emberrel végzett az Ebola vírus az ország észak-nyugati tartományaiban. Ugyanakkor az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint 59 ember vesztette életét az eddig regisztrált 73 beteg közül. A mostani járvány főleg a gaboni határ mellett fekvő Kelle és Mborno megyéket érinti, ahol ez már a második feltételezett járvány az elmúlt tizenkét hónapban.

A két megye mintegy 700 kilométerre fekszik a fővárostól, Brazzavilletől. A vidéket körbezárták, és lakóknak tilos elutazniuk. Szakértők szerint fertőzött majomhús okozta a mostani megbetegedéseket. Közép-Afrikában a hatóságok óvnak a majomhús fogyasztásától, de a legtöbb helyi lakos nem jut más ennivalóhoz, jelentette az AP.

Ebola

Az Ebola vírus egy folyóról kapta a nevét, ahol a betegséget először jegyezték fel 1976-ban. Az Ebolának eddig nincs ismert ellenszere. A vírus testnedvekkel terjed, erős belső vérzést okoz, és erősségétől függően a fertőzöttek 50-90 százalékát megöli. Az Ebola-vírus legalább 73 embert ölt meg Kongóban és Gabonban 2001 októbere és 2002 februárja között. A hatóságok szerint az akkori fertőzéseket is a fertőzött emlősök húsa okozta. A legsúlyosabb járvány 1995-ban érte el Kongót, akkor 250 ember vesztette életét.