Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Huszonkét kilogramm efedrin Röszkénél

2006.03.24. 15:17
Szigorított vámvizsgálatot kezdeményeztek a röszkei vámosok egy gyanús, szlovák rendszámú autó sofőrje ellen. A vámosok megérzése jónak bizonyult: a sofőr ellen visszaélés kábítószerrel bűncselekmény miatt feljelentést tettek a kocsijában talált efedrin miatt.

Huszonkét kilogramm efedrint találtak egy szlovák gépkocsiba rejtve a határőrök Röszkénél. A kilenc csomagban elhelyezett, összesen 22 kilogrammnyi efedrint egy szlovák gépkocsi hátsó ülése mögött kialakított rejtekhelyen találták.

A szlovák rendszámú, nagy értékű gépkocsi péntek hajnalban jelentkezett belépésre, és a határőröknek gyanússá vált a sofőr viselkedése, ezért szigorított vámvizsgálatot kezdeményeztek. A kábítószert a vámosok lefoglalták, a sofőr ellen visszaélés kábítószerrel bűncselekmény miatt feljelentést tettek. Az efedrin értékének megállapítása jelenleg folyamatban van.

Az efedrint különböző gyógyszerkészítmények alapanyagaként, s főleg zsírégető szerként használták a kilencvenes években. Mára a szert több országban betiltották, és kábítószernek minősítették, mivel az adrenalinhoz hasonlóan stimulálja a központi idegrendszert. Magyarországon a 159/2005. számú kormányrendelet rendelkezett az efedrin besorolásáról: az úgynevezett kábítószer-prekurzorok I. kategóriájába helyezve a szert.

Efedrin

Ábra: leda.lycaeum.org

A természetes stimulánsok közül Nyugat-Európában és Amerikában az efedra vagy egzotikusabb nevén Ma-huang tartozik a legnépszerűbbek közé. Az efedra kis sivatagi cserje, amelynek a szárában rejlő hatóanyag, az efedrin az adrenalinhoz hasonlóan stimulálja a központi idegrendszert. Az efedrin a 20-as évek óta számos gyógyszer hatóanyaga, de ma már igyekeznek szintetikus pótlékokkal helyettesíteni. Az efedra beceneve, a "herbal speed", jól mutatja, hogy valójában az amfetamin enyhébb változatáról van szó, ezért vizsgadrogként is kedvelt. Az eredeti növényt drogériákban árulják teafű és kapszula formájában, fokozott izgalmi állapotot idéz elő, vizsga előtt főleg álmosság ellen érdemes bevenni. Túladagolása szívproblémákat okozhat. (Forrás: Magyar Narancs, 2003.)