Robbanások az Egis gyógyszergyárban

2007.03.02. 19:19
Több robbanás is történt a főváros egyik legnagyobb ipari üzemében, a kőbányai Egis gyógyszergyárban péntek este. A helyszínre érkező száz tűzoltó hamar eloltotta a robbanások miatt kialakult tüzet. Három tűzoltó könnyebb égési sérülést szenvedett. A hatóságok közölték, hogy káros anyag nem került a levegőbe.
Több robbanás történt, majd tűz ütött ki az Egis gyógyszergyárban Kőbányán pénteken kora este.


Az oltás során három tűzoltó sérült meg: egyiküket kisebb, nyaki égési sérülésekkel az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe szállították, két sérültet, akiket a kicsapodó gőz égetett meg, a helyszínen láttak el - mondta el a fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter.

Habtörő anyagok égtek

Feltételezések szerint egy ipari centrifuga műszaki zavara okozta a robbanásokat. Ennek következtében metanol-hexán és izopropil alkohol égett, s mivel ezek úgynevezett habtörő anyagok, az oltás rendkívül nehéz volt a parancsnok szerint. Bende megdicsérte a gyár oltásban részt vevő egységeit, mert a tűzoltók megérkezéséig meggátolták a lángok továbbterjedését.

A gyógyszergyár területén, egy kétszintes, 20x40 méteres alapterületű épületben történtek a robbanások, majd az épület kigyulladt. A riasztás 18 óra 33 perckor érkezett a tűzoltókhoz.

Minthogy vegyi üzemről, gyógyszergyárról van szó, a tűzoltók az ilyenkor szükséges legmagasabb szintű riasztással mentek a helyszínre. Száz tűzoltó 20 járművel vonult ki. A tüzet este háromnegyed nyolcra már el is oltották, az utómunkálatok még folynak.


Nézze meg! Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Hír tévé szerint a környéken a robbanások után szúrós szag terjengett, és a helybelieket arra kérték, hogy zárják be az ablakokat.

Titkosak a felvételek

A gyógyszergyár szóvivője az MTI kérdésére nem tudta megmondani, hogy mit állítottak elő abban az épületben, amelyben lángra kapott az izopropil alkohol, a dolgozókat hazaküldték. Közlése szerint az Egis többi egységében továbbra is dolgoznak.

Az MTI közölte, hogy az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően a tűzoltók fénykép- és videofelvételeket készítettek a robbanás helyszínéről, de ezeket nem hozzák nyilvánosságra, mert a gyógyszergyártási technológiák titkosak, azok közlése ipari kémkedésnek minősül.

Az utolsó nagy vegyi robbanás Budapesten
Az egyik legkomolyabb robbanás vegyi üzemben a Budapesti Vegyiművek Illatos úti (ferencvárosi) telepén történt 1992. január 9-én. Az akkori három robbanás során huszonegyen sérültek meg. Gyógyszerek és növényvédőszerek gyártása folyt autoklávokban - a Fővárosi Tűzoltóság honlapja szerint. Akkor egy mononitráló reaktor, egy 2000 literes hulladékgyűjtő tartály, és egy 500 literes vizesmosóreaktor robbant fel.

Az Indexnek Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának vezetője elmondta: mint polgári védelmi parancsnok, Demszky Gábor főpolgármester figyelemmel kíséri az eseményeket. A helyszínre mentek a polgári védelem (pv) vegyi felderítői is, akik azt mérik, került-e káros anyag a levegőbe. Egyelőre ilyenről nem tudnak a szakemberek, ezért nincs szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre, így például lakosság kitelepítésére.

A környéket viszont lezárták, autóval nem lehetett megközelíteni a helyszínt. A környéken rengeteg mentőautót és rendőrautót is lehetett látni - jelentették az Index helyszínen tartózkodó tudósítói. A lezárt Keresztúri útnál összegyűltek a környéken lakók, akik amiatt aggódtak, hogy mérgező anyagok kerültek a levegőbe. Tudósítóinknak a hatóságok megerősítették, hogy semmilyen káros anyag nem került a levegőbe.

Az Egisről

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. a közép-európai térség egyik vezető gyógyszergyártó vállalata. Legfontosabb tevékenységeik a gyógyszer- és hatóanyaggyártás, gyógyszerkutatás és -fejlesztés, késztermék- és hatóanyag-kereskedelem.


Három gyártóhelyük közül kettő Budapesten van. Az egyik a Keresztúri úton, ez egyben a vállalat székhelye is. Itt tablettákat és hatóanyagot gyártanak.

Robbanhat is az izopropil-alkohol

A gyógyszergyárban az első információk szerint izopropil-alkohol égett. Az Indexnek nyilatkozó kémikus péntek este - a tűzeset pontos körülményeinek ismerete nélkül - általánosságban elmondta, hogy az izopropil-alkohol a többi alkoholhoz hasonlóan tűzveszélyes, viszont nem a legkritikusabb ezen anyagok között, hiszen a metil- és az etil-alkohol is könnyebben gyullad meg ennél.

Ezt a vegyületet általában oldószerként használják. A körülmények szerencsétlen összejátszása folytán, felmelegedéskor, nagyobb nyomás alá helyezve, gőzzé alakulhat, amely így már robbanásveszélyes is lehet.

Robbanások az elmúlt években Magyarországon

2005. február 9. - A Bács-Kiskun megyei Kunadacson hárman meghaltak és többen súlyosan megsérültek, amikor egy fűrészüzem épülete gázrobbanás következtében összeomlott.

2006. május 23. - Felrobbant egy lőszerraktár a Heves megyei Sirokon. Személyi sérülés nem történt, de a környéket a szétrepülő lőszerek és repeszdarabok miatt órákra le kellett zárni.

2006. június 14. - Veszprém megyében, egy balatonfűzfői pirotechnikai eszközöket tároló raktárépületben négy halálos áldozatot követelő robbanás történt.

2006. november 14. - Visegrádon, a bányatelepen található faraktárban tűz ütött ki, s a keletkezett hő hatására berobbantak az ott tárolt festékek és hígítók. A balesetnek hét sérültje volt.

2007. január 2. - Robbanás történt Debrecenben, a Kassai úton egy pirotechnikai raktárban. A detonációnak egy sérültje volt.

Forrás: MTI