Piroska
-1 °C
5 °C

Tankokkal támad egy túszejtő bandát az egyiptomi hadsereg

2004.02.28. 16:40
Páncélozott járművekkel megtámogatott katonai alakulatokat vetett be az egyiptomi hadsereg egy bűnbanda ellen, amelynek tagjai legalább nyolcvan embert túszul ejtettek, és elbarikádozták magukat az ország déli részén fekvő Nahílában.
A bűnözők elfogására és lefegyverzésére tett eddigi kísérletek kudarcot vallottak. A kábítószer-csempészettel és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolt, egymásnak ellentmondó jelentések szerint 37-50 fős bandát majd egy hete nem sikerült megadásra késztetni.

A napok óta tartó harcok miatt a térségben szünetel az észak-dél irányú közúti közlekedés, és a vonatok sem járnak. A dél-egyiptomi Nahíla hosszú ideje a tiltott fegyver- és drogkereskedelem központjának számít.

Több túsz életét vesztette

Az egyiptomi hadsereg azután lépett akcióba, hogy a Kairótól 350 kilométerre délre fekvő Nílus-parti Nahíla külvárosában magukat elbarikádozó gonosztevők rejtekhelyükről tüzet nyitottak a katonákra. A hadsereg könnygázt és gránátokat vetett be. Az összecsapás következtében a vályogból épült lakóházak közül öt, más jelentések szerint nyolc összedőlt, és félő, hogy a túszok közül többen életüket vesztették.

A túszejtők vezére pénteken azzal fenyegetőzött, hogy megöli foglyait, akik között nők és gyermekek is vannak.

A Nahíla környékére telepített haderő létszámáról is különböző adatok láttak napvilágot: a katonák számát 3-6 ezer főre, a páncélozott harci járművekét 100-150-re teszik. A tűzpárbajban eddig négy rendőr sebesült meg.