Benedek
-4 °C
5 °C

Magyar turistákat késeltek meg Egyiptomban

2005.03.29. 17:29
Megkéselt egy magyar férfit és egy nőt egy egyiptomi férfi kedden Kairóban, a bazár előtti főtéren. A támadó arra hivatkozott, hogy tettével a Nyugatnak az irakiak és a palesztinok elleni politikájáért akart bosszút állni.

Megkéseltek egy középkorú magyar párt az egyiptomi főváros történelmi városközpontjában, a bazár előtti főtéren hétfő este. A késelő csak könnyebben sebesítette meg a két magyart, amikor a házaspár megcsókolta egymást egy mecset közelében. A 26 éves egyiptomi férfi arra hivatkozott, hogy tettével a Nyugatnak az irakiak és a palesztinaiak elleni politikájáért akart bosszút állni, közölte az egyiptomi főügyészség hivatala.

Elmebeteg tompa késsel

Az ötvenes éveiben járó magyar férfi mellkasán másfél centiméteres sebet ejtett a késszúrás, őt kórházban ápolják, állapota kielégítő, mondta az Indexnek Pető Tibor egyiptomi nagykövet. A feleség a nagykövet információi szerint kisebb karcolást szenvedett, amit végül nem is kellett ellátni. A házaspár társasutazáson vett részt; elvileg korábban hazajöttek volna, így azonban csak pénteken indulnak vissza Magyarországra a menetrend szerinti járattal.

Pető Tibor elmondta, a bazár előtti, emberektől nyüzsgő téren rengeteg a rendőr, így a támadót azonnal őrizetbe vették. A 26 éves, tompa késsel támadó elmebeteget pszichiátriai megfigyelés alá helyezték.

"Látom, mi történik az irakiakkal és a palesztinokkal, ezért meg akarom védeni az iszlám szent helyeit Egyiptomban. Elhatároztam, hogy harcolok a turisták ellen Egyiptomban, mert azt a gyarmatosítást képviselik, amelynek ellen kell állni" - mondta a támadó az ügyészség tájékoztatása szerint.

A nagykövet szerint nincs különösebben nagy jelentősége annak, hogy mit kiabál egy "hadonászó őrült".