Natália
1 °C
7 °C

Már 75 halottja van az egyiptomi sziklaomlásnak

2008.09.11. 16:23
A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember halt meg a kairói sziklaomlásban, amely szombaton történt az egyiptomi főváros egyik nyomornegyedében. A helyi lakók szerint Mukattam-fennsík hetekkel korábban megkezdett építési munkálatok okozhatták a tragédiát.

Az áldozatok száma még nem végleges. Egyes egyiptomi televíziós állomások értesülése szerint mintegy 500 személyre zúdulhattak a hatalmas sziklatömbök. A mentőalakulatok folytatják a kutatást.

A Mukattam-fennsík széléről levált többtonnás sziklatömbök legalább 35 lakóházat taroltak le a sűrűn lakott Mansijet Naszr szegénynegyedben, Kairó északkeleti részén. A szerencsétlenség szombat reggel történt, olyan időszakban, amikor még sokan aludtak.

A helyi lakosok szerint a dombon hetekkel korábban megkezdett építési munkálatok okozhatták a tragédiát, és állítják, hogy figyelmeztették a hatóságokat a sziklaomlás veszélyére. A lakók vasárnap kövekkel dobálták meg a rendőröket, és szidalmazták a katasztrófavédelem illetékeseit.

Az egyiptomi csillagászati és geofizikai kutatóintézet földrengéstani osztályának vezetője szerint a fennsíkon nem múlt el a további sziklaomlások veszélye. "Az egész területet telezsúfolták olyan házakkal, amelyek nem felelnek meg az építési szabályoknak, még központi szennyvízelvezető rendszerük sincs. Amikor a szennyvíz érintkezésbe lép a mészkő törékeny felszínével, állaga lisztszerű masszává válik" - mondta a szakértő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?