Vilhelmina
11 °C
28 °C

Már 75 halottja van az egyiptomi sziklaomlásnak

2008.09.11. 16:23
A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember halt meg a kairói sziklaomlásban, amely szombaton történt az egyiptomi főváros egyik nyomornegyedében. A helyi lakók szerint Mukattam-fennsík hetekkel korábban megkezdett építési munkálatok okozhatták a tragédiát.

Az áldozatok száma még nem végleges. Egyes egyiptomi televíziós állomások értesülése szerint mintegy 500 személyre zúdulhattak a hatalmas sziklatömbök. A mentőalakulatok folytatják a kutatást.

A Mukattam-fennsík széléről levált többtonnás sziklatömbök legalább 35 lakóházat taroltak le a sűrűn lakott Mansijet Naszr szegénynegyedben, Kairó északkeleti részén. A szerencsétlenség szombat reggel történt, olyan időszakban, amikor még sokan aludtak.

A helyi lakosok szerint a dombon hetekkel korábban megkezdett építési munkálatok okozhatták a tragédiát, és állítják, hogy figyelmeztették a hatóságokat a sziklaomlás veszélyére. A lakók vasárnap kövekkel dobálták meg a rendőröket, és szidalmazták a katasztrófavédelem illetékeseit.

Az egyiptomi csillagászati és geofizikai kutatóintézet földrengéstani osztályának vezetője szerint a fennsíkon nem múlt el a további sziklaomlások veszélye. "Az egész területet telezsúfolták olyan házakkal, amelyek nem felelnek meg az építési szabályoknak, még központi szennyvízelvezető rendszerük sincs. Amikor a szennyvíz érintkezésbe lép a mészkő törékeny felszínével, állaga lisztszerű masszává válik" - mondta a szakértő.