Huba
17 °C
33 °C

Katolikus pap lett a családos, zimbabwei exlelkész

2005.08.22. 19:33
A protestánsoknál már nők is prédikálhatnak, ezért néhány lelkész inkább áttért a katolikus hitre. Többen nősök, sőt, Evans atyának két gyermeke is van.

A spanyol római katolikus egyház először adott engedélyt arra, hogy egy nős, kétgyermekes volt anglikán lelkészt pappá szenteljenek.

A 65 éves, zimbabwei születésű David Evans már korábban áttért a katolikus hitre, és a Vatikán engedélyezte, hogy a katolikus egyházat papként szolgálja. A tenerifei egyházmegyében Evans pátert hétfőn fogadta a katolikus egyház kebelébe.

"Természetesen David Evans továbbra is házasságban élhet hitvesével, Patriciával" - szögezte le az egyházmegye közleménye. Az írás azonban nyomatékosan leszögezte: a mostani lépés korántsem jelenti azt, hogy a spanyol egyház megkezdte volna a papi nőtlenség, a cölibátus intézményének felszámolását.

Világszerte eddig mintegy 200 házas, anglikán, illetve protestáns egyházától megvált lelkész válhatott katolikus pappá. Ezek a lelkipásztorok azért fordítottak hátat egyházuknak, mert az engedélyezte női lelkészek felszentelését. Evans páter anglikán édesanyja és katolikus édesapa sarja. Felesége ugyancsak katolikus. Egy 30 és egy 40 éves lányuk van.