Eleonóra
-1 °C
2 °C

Péntek délben megállt az idő

2006.08.25. 12:02
Péntek délben egy percre megállt az élet a fővárosban a vasárnapi viharban életét vesztett öt ember emlékére. Leállt a tömegközlekedés, a Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűztek.

A déli harangszó megszólalásával egy időben a fővárosban egy percre szinte minden megállt, hogy így fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt.

Megálltak a tömegközlekedési járművek is, és az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar idején életét vesztett öt emberre és több száz sérültre emlékeztek.

A MÁV is csatlakozott a vasárnapi viharban életét vesztett öt ember emlékére tartott megemlékezéshez. Pontosan délben Budapesten és közvetlen környezetében a MÁV mozdonykürtjei 10 másodpercig szóltak az áldozatok és sebesültek emlékére.

A kormány felkérte a közmédiumokat, hogy déli 12 óra előtt egy perccel emlékezzenek az áldozatokra.

A Magyar Televízió egy percen át állóképeket mutatott a katasztrófáról, a déli harangszó pedig az áldozatokra és a mentésben résztvevő helytállására emlékeztetett. A Magyar Rádió Kossuth és Petőfi adóján egy percen át komolyzene volt hallható. A Bartók rádió nem változtatta meg programját, amelyen egyébként is egy komolyzenei alkotás szerepelt a déli harangszó előtt.

"Gyászszünet a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatainak emlékére" - olvashatták a Duna tévé mindkét csatornájának nézői, miközben Beethoven III. szimfóniájának egy részlete szólt.