Ervin
14 °C
22 °C

Pornó, erőszak, eMagyarország

2005.02.10. 12:39
Molesztáltak egy kislányt a nógrádi eMagyarország ponton, ahol mint kiderült zömmel szexoldalakat nézegettek a netezők. A Magyar Teleház Szövetség elhatárolódik a nógrádi eMagyarország ponton történt molesztálás miatt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium internetszobáitól, mondván nem minden eMagyarország pont teleház.

"Tizenkét éves kislányt támadott meg egy férfi a nógrádi teleházban", állt a Magyar Távirati Iroda szerdai hírében, ami szerint a múlt hét pénteken a Nógrád megyei Nógrád községben egy tizenkét éves kislány egyedül internetezett a polgármesteri hivatal épületében lévő számítógépteremben, amikor megjelent ott egy helybéli férfi. A férfi molesztálta a gyereket, megfenyegette, hogy a székhez kötözi, majd a nyakát szorongatva fajtalankodásra próbálta kényszeríteni.

Zömmel pornót keresnek

A kislánynak sikerült elmenekülnie, átszaladt a hivatalba, ahol a polgármester értesítette a rendőrséget. A 28 éves nőtlen férfit őrizetbe vették, majd hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése miatt.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta, hogy novemberben és decemberben is történtek hasonló esetek a nógrádi teleházban, egy alkalommal a férfi többek jelenlétében nemiszervét is elővette. A bűnügyi osztályvezető az üggyel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy felügyelet nélkül működik az intézmény, és mint kiderült, gyakran iskola helyett járnak oda a 10-14 éves gyerekek, a visszakeresett oldalakból pedig kitűnik, hogy döntően szexoldalakat nézegettek az iskolások.

Nem teleház


Illusztráció: Index

A több médium által is átvett hír komoly erkölcsi kárt okoz a mozgalomnak - állítja a Magyar Teleház Szövetség. A nógrádi intézmény ugyanis nem szerepel a Magyar Teleház Szövetség nyilvántartásában, tehát, mint mondják, nem teleházról van szó. A helyi társadalomba, kultúrába ágyazódó, folyamatos felügyelet alatt működő teleházak "erős védettséget jelentenek az internet káros hatásaitól", áll a Telefalu.hu-n megjelent reagálásban.

A teleház név védett név (tulajdonosa a Teleház Közszolgálati Kht), kizárólag a Magyar Teleház Szövetség tagjai használhatják. Nógrád községben nincs olyan civil szervezet, ami a Magyar Teleház Szövetség tagja lenne, így sem a polgármesteri hivatal, sem más szervezet, sem eMagyarország pont nem viselheti a teleház nevet, áll Fejes Istvánnak, a Magyar Teleház Szövetség elnökének állásfoglalásában. Nem minden e-Magyarország pont teleház, így a szóban forgó hely nem használhatja jogszerűen a teleház nevet, teszi hozzá Fejes István.

Közösségi ház, nem nyilvános

Minimális követelmény a teleházakkal szemben többek között, hogy felügyelet nélkül nem szabad nyitva tartani egyetlen ilyen internetelérést biztosító helyiséget sem, mondta az Indexnek Molnár Zsolt. A teleház Partnerszolgálat munkatársa rámutatott: míg az eMagyarország pontok nyilvános helyek, addig a teleházak közösségi helyek, ahol nem fordulhatnak elő a fentiekhez hasonló sajnálatos események. A teleházakban mindig van egy felelős teleház vezető, de az eMagyarország pontokon is kellene legyen valamiféle szakember, aki kontrollálja az oda betérők viselkedését, tette hozzá Molnár Zsolt.

Az eMagyarország intézményeiben "képzett munkatársak segítik a gyakorlatlan internetezőket az első lépések megtételében" - áll az emagyarország.hu-n, ahol a nógrádi pont is fellelhető, igaz gyakorlatilag nulla tartalommal.

Nógrád polgármestere az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a rendszergazdát a pornóoldalak kiszűrésére kérte, állandó felügyeletet azonban továbbra sem tudnak biztosítani, költségvetésükből ugyanis csak a helyiségek fűtésére és világítására telik.