Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Egy ötgyermekes asszony a hatodik gyermekét elásta

2007.05.07. 13:22
Bíróság elé állt az az öt gyermekes asszony, aki tavaly októberben elásta élve született hatodik csecsemőjét Szabolcsveresmarton.

Egy 28 esztendős asszonnyal szemben kiskorú sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. Az orvosszakértő vélemény szerint a vádlott érett, életképes gyermeket szült, a csecsemő halálát ellátatlanság - kihűlés, és az ebből következő keringés- és légzésleállás - okozta.

Megállapodtak, de nem védekeztek

A vádirat szerint a 28 éves nő 2000-ben kötött házasságot férjével, együttélésükből öt gyermek született. Ezután abban állapodtak meg, hogy több gyereket nem vállalnak, ennek ellenére nem védekeztek, ezért 2006. tavaszán a vádlott ismét teherbe esett. Állapotos mivoltát azonban csak a férje tudta, mindenki más elől igyekezett eltitkolni. A nyáron már az egész falu tudni vélte, hogy ismét terhes, és erről az orvos és védőnő is tudomást szerzett, de előttük is tagadta, hogy terhes lenne.

Október 1-jén késő éjszaka a nő a háza udvarán hozta világra életképes fiúgyermekét, ám az újszülöttet ellátás helyett hosszabb ideig magára hagyta, majd a szomszéd telkén elásta. A szülés utáni harmadik nap, a védőnő erélyes fellépésére ment be a kórházba, ahol megállapították, hogy előtte nem sokkal szült.

Fenyegették, hogy kitapossák belőle

A vádlott elismerte bűnösségét, de azzal védekezett, hogy rokonai fenyegetőzése miatt döntött a csecsemő megölése mellett. Állítása szerint hozzátartózói azt mondták: ha még egy gyereket vállal, "kitapossák" belőle. Szerinte egyébként a gyerek nem mozgott, amikor megszülte, ezért döntött úgy, hogy elássa. A szomszéd kertjét azért választotta, mert ott puha volt a talaj, hiszen a gödröt csak a kezével tudta kiásni. A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik.